American Journal of Public Health’de yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar günde yaklaşık 8 saatten fazla oturmanın erken ölüm ve bazı kronik hastalık riskini yüzde 10-20 kat artırdığını belirtiyor. Hatta bu konuyla ilgili bazı çalışmalar, uzun süre oturmayı yeni sigara bağımlılığı olarak tanımlıyor.

Oysa 60-75 dakikalık orta dereceli aktivite (sabit yürüyüş) ile çok fazla oturmanın etkilerine karşı koyabilirsiniz. Kilo verme sürecinde uzun süre oturduğunuzda vücudunuzun yağları işleme yeteneğinin yavaşlayacağını unutmayın. Uzun süreli oturduğunuzda vücudunuzun yağları parçalamak için gerekli bir enzim olan lipoprotein lipaz üretimi yaklaşık yüzde 90 oranında düşer. Vücudunuz yağları parçalayamadığında ise kilo verme süreci zorlaşır.

VERİMLİ BİR YÜRÜYÜŞ İÇİN

PROTEİN, KOMPLEKS KARBONHİDRAT VE SAĞLIKLI YAĞ İÇEREN ÖĞÜNLER

Yürüyüş veya egzersiz sonrası kendinizi yorgun hissediyorsanız beslenme planınızı gözden geçirmenizde fayda var. Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz. Meyve ve süt veya yağlı tohumlar en iyi alternatiflerden.

Egzersizde öğünlerinizin zamanlaması elbette bireysel toleransa bağlı olarak değişebilir, ancak dengeli bir yemek, yoğun bir egzersizden 2-3 saat önce olmalıdır. Egzersiz veya yürüyüş daha az yoğun/daha kısa ise 1-2 saat öncesine daha yakın olabilir. Egzersize başlamadan 1-2 saat önce 200-300 kaloriyi aşmayacak şekilde hafif bir ara öğün yapabilirsiniz. Yürüyüşünüz sırasında midenizi rahatsız etmemesi için vücudunuza sindirme süresi tanımanız önemlidir.

MENÜ PLANLAYIN

Yoğun iş veya okul programınıza yürüyüşler eklemek, yemek yapmak için zaman bulmayı daha da zorlaştırabilir. Haftalık menü planlaması yapmayı deneyebilirsiniz, böylece hem atık miktarını azaltır hem de zamandan tasarruf edersiniz.

BESİNLERİ ÖDÜL OLARAK GÖRMEYİN

Egzersiz yaparken yiyecek “kazanmadığınızı” unutmayın. Örneğin 90 dakikalık bir yürüyüş, aklınızda bir hamburgere eşit olmamalıdır. Yani yürüyüşü belirli bir besini yakmak için değil, sağlığınızı iyileştirmek için yapın. Yiyecekleri bir ödül olarak görmek yerine, vücudunuza katkıda bulunmak için motivasyon yaratın. Unutmayın, sağlığınıza yapacağınız en iyi yatırım diyet ve egzersiz ikilisinin uyumunu hayatınıza dâhil etmek.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT

Performansın en üst düzeyde olması için kaybedilen sıvının yerine konması önemli. Vücut ağırlığının yüzde 2-3’ünü aşan sıvı eksikliği, egzersiz performansını azaltır. Hidrasyon hayati önem taşır; yürüyüşe çıkarken yanınızda mataranızı almaya özen gösterin. Kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymak önemlidir. Şeker içeren içeceklerden ise sakının.

NE ZAMAN YAPILMALI?

Genelde aç karnına yapılan egzersizin daha fazla yağ yakacağına dair bir düşünce vardır. Bu düşüncenin altında yatan sebeplerden bahsetmek istiyorum. Aslında burada temel mekanizma açlık durumunda vücudun depoladığı yağlardan beslenmesidir, bu da yağ kaybıyla ilişkilendirilir. Bazı araştırmalar, kilo yönetimi açısından açken çıkılan yürüyüşün faydalarına işaret ediyor: Örneğin 12 erkek üzerinde yapılan araştırma, kahvaltıdan önce egzersiz yapanların 24 saat içinde daha fazla yağ yaktığını ve kalori alımını azalttığını belirtiyor. Bazı araştırmalar ise bu teoriyi çürütüyor: 20 kadının katıldığı bir araştırma, egzersizden önce yemek yiyen veya aç olan gruplar arasında vücut kompozisyonu değişikliklerinde önemli bir fark bulamamış. Çalışmanın sonunda, her iki grubun da vücut ağırlığı ve yağ kütlesi kaybettiği gösterilmiş.

Aç karnına egzersiz yapmanın, vücudunuzun proteini yakıt olarak kullanmasına da yol açabileceğini unutmayın. Kısacası her şeyde olduğu gibi aç karnına egzersizde de kişiye özel öneriler önemli. Eğer aç karnına egzersiz yapmanızı engelleyecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ve aç karnına egzersiz sırasında kendinizi daha iyi hissediyorsanız neden olmasın. Ama bunu bir zorunluluk haline getirmeye de gerek yok.