Özellikle bazı besinleri düzenli ve doğru tüketmek, kan şekeri seviyelerinizdeki dalgalanmalarla mücadele etmenizi kolaylaştırıyor. İşte tüm dünyanın favorisi, aynı zamanda sizin şifa kaynağınız olabilir.

Salba chia veya Mexican chia olarak da adlandırılan Chia tohumları, nane familyasından çiçekli bir bitkinin yenilebilir tohumlarıdır. Meksika ve Guatemala'ya özgü tohumların uzun bir geçmişi bulunuyor.

Antik Aztek ve Mezoamerikan kültürlerinin temelini oluşturan bir besindi. Bu tohumların tıbbi kullanımları vardı ve insanların beslenmesinin önemli bir bölümünü oluşturuyordu. Günümüzde ise; sağlığa faydalarıyla tüm dünyada popüler hale geldi. Bugün chia, Meksika, Guatemala, Peru, Arjantin, Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere birçok ülkede ticari olarak yetişmektedir. Tohumlar yaygın olarak sağlıklı diyetlere besin açısından yoğun bir katkı olarak kabul edilmektedir.

Chia tohumları aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok temel besin sağlar: Kalsiyum Manganez Magnezyum Selenyum Bakır Demir Fosfor Chia tohumları aynı zamanda omega-6 ila omega-3 yağ asitlerinin daha düşük bir oranını desteklemeye yardımcı olan bir omega-3 yağ asidi olan bir alfa-linoleik asit (ALA) kaynağıdır.
 
Daha düşük bir oranla, kalp hastalığı, kanser ve inflamatuar durumlar gibi kronik bozuklukların risklerinin azalmasıyla bağlantılıdır.

Chia tohumlarında bulunan antioksidanlar vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir. Serbest radikaller oksidatif strese ve hücre hasarına neden olur.

Antioksidanlar açısından zengin gıdalar yemek, kalp hastalığı, zihinsel becerilerde azalma ve belirli kanser türleri dahil olmak üzere serbest radikallerle bağlantılı birçok sağlık sorununa yakalanma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu antioksidanlardan bazıları şunlardır: Kafeik asit Klorojenik asit Kaempferol Kuersetin

Chia tohumları, kalp hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilen bir antioksidan olan quercetin içerir. Tohumlar ayrıca yüksek tansiyonu düşürmeye ve dolayısıyla kalp hastalığına yakalanma olasılığınızı azaltmaya yardımcı olabilecek lif açısından da zengindir. KAN ŞEKERİ SEViYELERİNİN YÖNETİLMESİNE YARDIMCI OLUR! Chia tohumları lif bakımından yüksektir. Çalışmalar, lifin insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olabileceğini, böylece metabolik sendrom ve tip 2 diyabet riskinizi azaltabileceğini gösteriyor.
 
sabah'ın aktardığı haberde; Araştırmalar ayrıca chia tohumu içeren ekmeğin, geleneksel ekmeğe göre daha düşük kan şekeri tepkisi sağladığını ve bunun da yüksek kan şekeri seviyelerini önlemeye yardımcı olduğunu buldu.

Kronik inflamasyon, kalp hastalığı ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Chia tohumlarında bulunan bir antioksidan olan kafeik asit, vücuttaki iltihaplarla savaşmaya yardımcı olabilir.Chia tohumlarını düzenli olarak yemek, sıklıkla iltihaplı bir hastalığın mevcut olduğunu gösteren iltihap belirteçlerinin azaltılmasına da yardımcı olabilir.

30 gramlık chia tohumu porsiyonu, önerilen günlük lif miktarının 5'ini içerir. Tohumlardaki çözünebilir lif suyu emerek midenizde genişlemesine ve yediğinizde tokluk hissinin artmasına neden olur. Chia tohumları daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir.