Yedikçe adeta ömrünüzü kısaltan, kalp rahatsızlıklarından kansere birçok hastalığa davetiye çıkaran o besinler ise şöyle…
PATATES CİPSİ Tuzlu yiyecekleri sevenlerin belki de en çok sevdiği atıştırmalıkların başında cips geliyor, ancak bu aşırı işlenmiş yiyecek sizi tok hissettirecek bir atıştırmalık değildir.
FAST FOOD HAMBURGERLER Fast foodlar pratik ve lezzetlidir, ancak yiyebileceğiniz en sağlıksız yiyecek türlerinden biri olarak kabul edilir ve kalp hastalığı, diyabet ve obezite gibi sağlık sorunlarıyla sürekli olarak ilişkilendirilmiştir.
Bu restoranlarda satılan hamburgerler aşırı yüksek yağ ve doymuş yağ miktarları nedeniyle sağlığınız için en kötü seçeneklerden biridir.
HAZIR PATATES KIZARTMASI Fast food yiyeceklerinin yanında patates kızartması sipariş etmek istemeniz doğaldır, ancak bu garnitürü siparişinize eklemek sodyum, yağ ve boş kalorileri artıracaktır.
Sadece bu değil, patates kızartmaları genellikle daha az miktarda protein içerir, bu da sizi doyurmayacakları anlamına gelir.
GAZLI İÇECEKLER Düzenli olarak gazlı içecek tüketmek bir dolu sağlık riskine yol açabilir. Bu şeker yüklü içecekler kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türlerinin riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir
Ne yazık ki, şeker gazlı içeceklerle ilişkili sağlık risklerinin tek suçlusu bile değil. Bu içecekler yapay boyalar da içerir. Bu boyaların çoğu kanserojen (kansere neden olabilecek kimyasallar) olarak etiketlenmiştir ve çocuklarda potansiyel davranış değişiklikleriyle ilişkilendirilmiştir.
BEYAZ ÇİKOLATA Bitter çikolata ve kakao açısından zengin ürünler tüketmenin bazı faydaları vardır çünkü kakao antioksidan açısından zengindir ve iltihabın azalması ve hatta kardiyovasküler riskin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Ancak, birçok kişinin sıklıkla yaptığı bir hata (anlaşılır bir şekilde) beyaz çikolatanın hala çoğunlukla çikolatadan yapıldığını düşünmektir.
Beyaz çikolata severler, bu tür çikolatanın çoğunlukla sadece şeker, kakao yağı ve sütten yapıldığını öğrenince hayal kırıklığına uğrayabilirler.
KAHVE KREMALARI Kahve kremalarının sorunu, bazılarının çok fazla krema içermemesidir.
Genelde bu kremaların içeriğinde ilk üç içerik su, şeker ve bitkisel yağdır.
Kahve kremaları ayrıca mono ve digliseritler gibi sentetik katkı maddeleri içerebilir.
FDA, monogliseritlerin küçük miktarlarda güvenli olduğunu söylese de, birçok monogliserit trans yağ içerir.
National Library of Medicine'e göre, trans yağ potansiyel olarak kolesterol seviyelerini yükseltebilir ve kalp hastalığı ve diyabet riskinizi artırabilir.
Bunun yerine inek sütü sabah kahvenize güzel bir protein desteği sağlayabilecek bir seçenektir.
ŞEKER İLAVELİ MEYVE SULARI Meyve suyu ilk başta sağlıklı bir tercih gibi görünebilir, ancak tüm meyve suları eşit değildir.
Nar suyu gibi şeyler tonlarca antioksidan ve vitaminin yanı sıra doğal şekerler sunarken, bazı mağazadan satın alınan meyve suyu markaları gerçek meyveden daha fazla ilave şeker içeren ürünler satmaktadır.
Dahası, Journal of Clinical Investigation'daki bir çalışmaya göre meyve suyundaki tatlılığın çoğu, fazla kilolu kişilerde viseral yağ dokusunun gelişimiyle ilişkilendirilen bir şeker türü olan fruktozdan gelir - evet, bu göbek yağıdır.
Bunun yerine 0 meyve suyuna sadık kalın.
DİYET İÇECEKLER Neredeyse tüm popüler diyet içecekler, başlangıçta kilo kaybına yardımcı olmak için geliştirilen ancak yakın zamanda glikoz seviyelerini yükseltmek, karaciğeri aşırı yüklemek ve fazlalığın yağa dönüşmesine neden olmak gibi ters etkiye sahip olduğu bulunan yapay bir tatlandırıcı olan aspartam içerir.
Ayrıca, PLOS Medicine'den yapılan son araştırmalar, aspartamın kanser riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu buldu.
KIZARMIŞ YİYECEKLER Çok yüksek yağ ve kalori sayısının yanı sıra, kızarmış yiyeceklerle ilgili asıl sorun, yüksek seviyelerde iltihaplı İleri Glikasyon Son Ürünleri (veya AGE'ler) içermeleridir.
Bu bileşikler, hayvansal ürünler uzun süre yüksek sıcaklıklarda pişirildiğinde oluşur.
Advances in Nutrition dergisinde yayınlanan 2015 tarihli bir incelemeye göre, uzmanlar AGE'lere uzun süre sürekli maruz kaldığımızda bunun vücutta iltihaplanmaya ve oksidatif strese yol açabileceği ve bunun da hastalık riskini artırabileceği sonucuna varmıştır.
Mümkün olduğunda, yemeğinizi yağa atıp kızartmak yerine fırınlamayı veya hava fritözünü tercih edin.
MARGARİN Margarinin kremamsı tadının bir yerden geldiğini biliyorsunuzdur ve bu genellikle bitkisel yağların eklenmesinden kaynaklanır.
Ayrıca birçok karışım, yüksek doymuş yağ içeriğine sahip (sadece iki yemek kaşığı için 13 gramdan fazla) palmiye yağı içerebilir ve araştırmalar, palmiye yağı ile kardiyovasküler hastalık riski arasında bir bağlantı olabileceğini öne sürmektedir.
Ekmeğinize margarin sürmek yerine zeytinyağı kullanmaya ne dersiniz?
Sadece aşırıya kaçmamak için tam ölçüleri kullandığınızdan emin olun, çünkü bir yemek kaşığı 120 kalori içerir.
BULYONLAR Palmiye yağı ve gıda boyası bir bulyon küpünde bulunan rahatsız edici bileşenlerden sadece birkaçıdır.
Palmiye yağı ile ilgili olarak, Journal of Nutrition'da yayınlanan bir meta-analiz, bu özel yağın doymuş yağ oranı düşük bitkisel yağlara kıyasla düşük yoğunluklu lipoproteini (LDL) veya kötü kolesterolü önemli ölçüde artırdığını buldu. Onun yerine organik bir et suyu veya tavuk suyu kullanmayı düşünebilirsiniz.