Sürekli yorgun hissetmenizin sebebi başta demir, D vitamini, B12 vitamini ve beraberinde vücutta olması gereken 27 vitaminin eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Mikronutrientler olarak adlandırılan vitaminler basit ve önemsiz gibi görünse de onlara gerçek anlamda ihtiyacımız var.
Oregon Üniversitesi'nin biyokimyacısı olan Maret Traber vücutta demir, D vitamini ve B12 vitamani eksikliğinin ciddi sorunlara neden olabileceğini ortaya koyan bir çalışmaya imza attı.
Çoğunlukla az miktarda meyve ve sebze, işlenmiş gıdadan oluşan diyetler nedeniyle ihtiyaç duyduğunuz vitaminlerden eksik kalıyor olabilirsiniz.
Genel olarak zayıf veya yorgun hissediyorsanız, saç incelmesi veya eklem ağrısı gibi başka semptomlar fark ediyorsanız, mutlaka kan testi yaptırmalısınız. En yaygın mikronutrient eksikliklerinden birkaçı ise şunlardır:
1- Demir
Her 3 kişiden 1'inde demir eksikliği sorunuyla mücadele eder. Özellikle adet gören kadınlarda bu durum daha da yaygındır. Çünkü kan kaybı vücudun demir deposunu tüketebilir.
Demir eksikliği kansızlığa veya genel yorgunluğa neden olabilir ve bağışıklık sisteminizi etkileyebilir.
2- D vitamini
Yaklaşık yüzde 35'imizde D vitamini eksikliği var. Uzmanlara göre D vitamini eksikliğini tanımlanması zor olabilir çünkü çok belirgin semptomları yoktur. Ancak bazı kişilerde kemik ve/veya kas ağrısı ise kendini gösterebilir.
Hayatın ilerleyen dönemlerinde D vitamini eksikliği kemik kaybının artmasına veya kas güçsüzlüğüne yol açabilir, bu yüzden vücutta D vitaminin olması gereken düzeyde bulunması önemlidir.
3- B12 vitamini
Amerikalıların yaklaşık yüzde 15'inde B12 eksikliği var. Anemi, B12 vitamini eksikliğinin en büyük belirtilerinden biridir. B12 esas olarak et, yumurta ve süt ürünlerinde bulunduğundan, bu durum özellikle veganları ve vejetaryenleri etkileyebilir.
Bu yüzden daha sağlıklı bir yaşam için özellikle vegan ve vejetaryenler güçlendirilmiş tahıllar, süt ürünü olmayan sütler gibi diğer besinlerden B12 almanın yollarını bulmak zorundalar.