Pazarlardaki tezgahlarda kireçlenmeye iyi gelen mucize diye yer alan yalancı portakal ülkemizde genellikle saksılarda yetiştirilen süs meyvesidir. Eylül ve Ekim aylarında olgunlaşır. Kasım ve Aralık da kullanılma kıvamına gelir.
YALANCI PORTAKAL NASIL TÜKETİLİR?
Anavatanı Amerika olan bu besi aslında tropikal meyvelere giriyor. Ancak yenilebilen bir meyve değildir. Bunun yerine ezilip içindeki sütle beraber merhem yapılır bu da kireçlenmeye iyi gelir. Bunun dışında kurutulup çay yapılarak tüketilir. Bu da böbreklerde oluşan hasarları sıfırlar ve böbreklerin fonksiyonlarını güçlendirir. Hint portakalı, yalancı portakal, avlu ağacı, ayı elması gibi isimlerle de adlandırılır. Ülkemizde son yıllarda yetiştiriciliği arttı. Alternatif tıpta eklem ağrıları için en çok tercih edilen doğal ilaçtır.
YALANCI PORTAKALIN FAYDALARI NELERDİR?
-Yenerek tüketilmeyen bu portakal türü genellikle ezilerek merhemi ya da kurutularak çayı yapılır. İçindeki süt le beraber harmanlanan yalancı portakal yorgunluktan, stresten, oturarak çalışmadan, spor yapmak nedeniyle oluşan eklem ağrılarına iyi gelir.
-Bunun yanı sıra kesilerek ağrının olduğu bölgeye bağlandığında da ağrıyı kısa sürede keser. Özelikle romatizma ve kireçlenme gibi hastalıklara iyi gelen doğal şifadır. Dış yüzeyi portakala benzediğinden yalancı portakal denir.
-İçeriğinde meyvelerin bileşiğinde alkalitler, glikozitler, şekerler, asitler, katranlı maddeler, morin ve rutin flamonitleri ve C vitamini bulunur.
-Dikenli bir ağacı olan yalancı portakal olgunlaştıktan sonra dalından düşer. Eklem ağrısı yaşayan kişilere uzmanların önerdiği bu doğal şifa meyvesi genellikle tek seferde ağrıyı keser. Ancak kronik ağrılarda kullanımı biraz zaman alabilir.