WOW İstanbul, ‘geleneksel’ sanat mekanlarının dışına çıkarak izleyicileri çeşitlendirmeye ve yaratıcı alanların kapsayıcılığını ve erişilebilirliğini destekleyerek yeni küratoryel sesleri geliştirmeye odaklanan British Council’ın Türkiye sanat programının önemli bir parçası. Sanatın yeni bakış açıları kazandıran ve diyalog oluşturma gücüne dayanarak kültür ve sanat alanını sivil toplumla bir araya getiren WOW İstanbul, WOW Vakfı’nın benzersiz metodolojisini takip ederek sunduğu güvenli platformda; sohbet, atölye, performans, yemek, müzik ve mentorluk yoluyla sanatın toplumsal cinsiyet eşitliği algısı üzerindeki olumlu etkisinden güç alan yaratıcı toplulukları ve yaratıcı sektörlerde çalışan profesyonelleri izleyici ile buluşturmaya hazırlanıyor.
WOW İstanbul bu sene, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği’nin yürüttüğü Kadın ve Kız Çocuklarını Güçlendirme Stratejisinin uygulanmasına destek olmak ve Uluslararası Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak amacıyla Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği tarafından destekleniyor. Birleşik Krallık Büyükelçiliği, festivalin açılış panelini ve Birleşik Krallık spor sektöründen ileri gelen dört uzmanın festivale katılımını mümkün kılarak verdiği destekle, iki ülkenin spor toplulukları arasında bağlantılar kurmayı ve kadın sporunun profilini yükseltmeyi hedefliyor.
Programa ilk bakış…
Programlaması, WOW İstanbul Küratörü ve British Council Sanat Direktörü Esra A. Aysun tarafından, festival danışma kurulu üyeleri Asena Günal (Anadolu Kültür), Beril Sarıaltun (Kreşendo), Buse Yıldırım (Beykoz Kundura), Hatiye Garip, Nurcan Baysal, Özlem Ece (İKSV), Rümeysa Çamdereli (Havle Kadın Derneği) ve Seçil Epik (Umami Kitap) ile ortak kürasyonlahayata geçirilen WOW İstanbul Festivali, kapsayıcılığı esas alan yaratıcı alanlar kurmaya odaklanarak düşünme ve diyalog için eşsiz bir platform sunuyor.
WOW İstanbul 2 Mart Cumartesi günü Esra A. Aysun ve Beykoz Kundura Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım’ın sunumu ve British Council TürkiyeÜlke Direktörü Gill Caldicott ve 2021 yılından bu yana WOW Vakfı’nın Yetkili Müdürü olarak görevini sürdüren Colette Bailey’nin açılış konuşmaları ile başlayacak.
WOW İstanbul’un ‘Sporda Kadın Deneyimi’ başlıklı açılış söyleşisinde, Türkiye’de canlı olimpiyat anlatımı yapan ilk kadın spiker Nihan Cabbaroğlu, Women in Football yöneticisi Ebru Köksal ile sporda kadın deneyimi üzerine sohbet edecek. Sporun kendi hayatlarındaki yerini, toplumsal ve kültürel olarak sporun kadın güçlenmesindeki rolünü ve toplumsal cinsiyet açısından spor dünyasının şu anki durumunu değerlendirecekler.
WOW Büyük Fikirler bölümü ise alanında fark yaratmış birbirinden farklı deneyimlere sahip kadın profesyonellere günümüzün sosyo politik meselelerine, kadın hareketi merceğinden kendi hikayelerini paylaşacakları tartışmalara ev sahipliği yapacak bir açık sahne olarak kurgulanıyor. Anadolu Kültür’ün Direktörü Asena Günal’ın WOW Rio’dan Reneta Peppl ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllülerinden Eda Sevinin ile bir araya gelecekleri ‘Kapitalizmin Kıskacında Feminizm ve Kesişimsel Mücadele: Rio’dan İstanbul’a Farklı Deneyimler’de feminist mücadele ve kesişimsellik arasındaki ilişkiyi Türkiye ve Brezilya bağlamında tartışmaya açacak. WOW Büyük Fikirler aynı zamanda gazeteci Duygu Demirdağ’ın, Gaziantep Kırkayak Kültür Dom Araştırmaları Merkezi Direktörü Zühal Gezicier, Defne Kadın Kooperatifi Başkanı Nesrin Deli ve AÇEV bünyesinde kadınların güçlenmesini hedefleyen çok sayıda projede aktif olarak yer alan Eşitliğe Değer Direktörü Meltem Cantürk,Meltem Cantürk ile Türkiye’nin doğusunda bulunan 10 ili etkileyen deprem felaketi esnasında ve sonrasında ayrımcılıkla karşı karşıya kalan, risk altında topluluklara mensup kadınların dayanışması ve dirençliliği üzerine konuşacakları ‘Felaketler Çağında Kadın Dayanışması’ ve British Council Toplumsal Cinsiyet ve Kapsayıcılık Müdürü Gillian Cowell, Kenya ekibinden Alice Wekesa, Hindistan ekibinden Deepa Sundara Rajan ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan avukat İpek Bozkurt’un katılımıyla gerçekleştirilecek kadınların güçlendirilmesi konusunu kadın hakları mücadelesini sekteye uğratan güncel eğilimleri ve kadın aktivistler ile diğer paydaşların buna nasıl karşılık verdiğini göz önünde tutarak derinlemesine ele alacakları ‘Yol Ayrımında Kadın Hakları’ oturumlarında katılımcılarını ağırlayacak.
WOW İstanbul’da çocuklar için atölyeler
WOW İstanbul’un katılımcılı bölümü olan Atölye Çalışmaları, yetişkinlerin yanı sıra festivali çocuklarıyla deneyimlemek isteyen katılımcıları da düşünüyor. Kundura Hafıza tarafından küçük yaştaki katılımcılar için tasarlanan Kundura Fabrikası Drama Atölyesi, Patlak Defile, Piksel Avı ve Ahenk Vinci atölyeleri, 3-6 ve 6-12 olmak üzere farklı yaş grubundaki çocuklar için de WOW İstanbul’u keyifli bir deneyim alanına dönüştürecek. Yetişkinlere yönelik atölye çalışmalarında ise kadınların ve bilhassa Müslüman kadınların hayatlarının her alanında karşılaştıkları zorluk ve engellerle mücadele etmek amacı ile ‘Türkiye’nin ilk Müslüman Feminist Kadın Derneği’ olarak 2018 yılında kurulan Havle Kadın Derneği’nden Rümeysa Çamdereli ve Edibenur Üner’in yürütücülüğünde ‘Tinsellik ve İnançla Nasıl Bir İlişki Kuruyoruz?’ atölyelesi festival izleyicisiyle buluşacak.
Festivalin ilgiyle takip edilen Hızlı Mentorluk bölümü, sivil toplum örgütü SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ve Standard Chartered ev sahipliğinde düzenlenecek. Hızlı Mentorluk bölümünde festival katılımcıları, bir saat içerisinde tesadüfi olarak karşısına oturacakları dört ayrı mentorle 15’er dakikalık hızlı ve tempolu sohbetler ederek deneyimlerini ve iç görülerini paylaşabilecek ve cevap aradıkları sorularını yöneltebilecekler.
Bu seneye özgü olarak Hızlı Mentörlük Bölümü, festivali ziyaret eden uluslararası katılımcılarla birlikte İngilizce olarak da düzenleniyor. Katılımcıların bu bölümünde bir araya gelme fırsatı yakalayacağı isimler; Women in Football’un CEO’su Yvonne Harrison, futbol alanında kadın ve kız çocukları üzerine 24 yılı aşkın tecrübeye sahip Manchester United Vakfı’ndan Stephanie Knott, 2021 yılından bu yana WOW Vakfı’nın Yetkili Müdürü olarak görevini sürdüren Colette Bailey, Queen Mary University of London’da Araştırma Program Müdürü ve WOW Rio ekibinden Renata Peppl, British Council Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kapsayıcılık Müdürü Gillian Cowell ve ekibinden Kenya merkezli Uzman Danışman Alice Wekesa, Güney Asya odaklı Uzman Danışman Deepa Sundara Rajan, Hindistan merkezli Uzman Danışman Radhika Singh, Peru merkezli Danışman Victoria Copete, 2019’dan beri British Council Orta Doğu ve Kuzey Afrika Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kapsayıcılık Danışmanı görevini yürüten Doaa Hafez, British Council’da sanatçıların ve yaratıcı sektörlerde çalışanların iklim değişikliği ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi küresel sorunlara tepki verilmesine yönelik küresel bir programa liderlik eden Sarah Giles, Aga Khan University Eğitsel Gelişim Enstitüsü’nde öğretim üyesi Fozia Parveen, IORA sahne adıyla da tanınan, melodi odaklı alternatif electro-pop sanatçısı Holly Phelps, Brighter Sound’da Kıdemli Program Yöneticisi Lucy Wallace ve uzun yıllar televizyonda drama prodüktörlüğü yapan Jo Willett olacak.
Festival boyunca açık olacak ve WOW İstanbul’un kapsayıcılığı ve çeşitliliğini yansıtan Sivil Alan bölümünde; Defne Kadın Kooperatifi, Erişilebilir Her Şey, Havle Kadın Derneği, Hayata Sarıl Derneği, Kırkayak Kültür, Kızlar Sahada, Kundura Hafıza ve Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) yer alacakları stantlarda rak çalışmalarını festival katılımcıları ile paylaşacaklar.
WOW Festivali’nin Birlikte Yemek bölümünde, Beykoz Kundura bünyesindeki Yemekhane, Demirane ve Çardakhane’de Hayata Sarıl Lokantası festival izleyicileri için tüm gün erişilebilir olacak. Birlikte Hareket bölümünde katılımcılar, Hip Hop dansı ve kültürü aracılığıyla kadınlara kendilerini ifade edebilecekleri bir platform sunan Hip Hop Ladies Turkey ve Birleşik Krallık’tan hareket sanatçısı Paris Crossley ile Hip Hop ve Popping’in temel dans adımlarını ve eğlenceli bir hareket rutinini öğrenme fırsatı yakalayacak. Atölyenin devamında Paris Crossley ve Duygu Etikan’ın da jüri koltuğunda oturduğu, her dans stiline ve 18 yaş üstü her katılımcıya açık olan dans kapışması gerçekleşecek.
Fabrika emeklileri mirası anlatıyor
WOW İstanbul süresince Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası’nın 200 yıllık tarihine ve sosyal hayatına odaklanan ‘Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya’ sergisi ile günümüzde bir kültür-sanat alanı olarak faaliyetlerine devam eden Beykoz Kundura, Kundura Hafıza ekibinin bir saat süren rehberliğinde gezilebilirken, katılımcılar festivalin iki gününde de sergiyi bir araya getiren emeklilerin anılarını, hatıralarını, Fabrika’nın eski yaşamını birincil şahitlerinden dinleyebilecekleri ‘Kundura Hafıza ile Emekli Turu’nu da deneyimleme imkanı bulacak. Emekli Turu kapsamında 2 Mart Cumartesi günü Fabrikanın emekli işçileri Ahmet Ersoy ve Sevim Ersoy, 3 Mart Pazar günü ise Fabrika’nın eski eğitim şefi Şirin Yılmazer katılımcılara eşlik edecek.
WOW Açık Sahne Kadın+lara hiyerarşiden uzak, mansplainingden arınmış, özgür bir sahne sağlamaya çalışan feminist bir kolektif olan Kadınlarla Jam sahnesi ile müzikle ilgilenen, şarkı yazan yarı profesyonel ve profesyonel tüm kadın+lara açık, kapsayıcı bir alan sunacak. Katılımcı kadınların kendi bestelerini ya da sevdikleri şarkıların uyarlamalarını çalabilecekleri ve doğaçlama yapabilecekleri Kadınlarla Jam sahnesi, her dilde ve türde müziğe, kendini kadın olarak tanımlayan her müzisyene açık olacak.
British Council Yaratıcı Yapımcılar programı katılımcılarından engelli illüstratör Hatiye Garip, projesinin baştan sona tüm sürecini, başka illüstratörler ile erişilebilirlik üzerine çalışma deneyimini, tamamladığı eğitim programına dair izlenimlerini katılımcılarla paylaşacağı ve illüstrasyonlar üzerinden görsel betimleme yapmadan önce kişilerin kendilerine nasıl sorular yöneltebileceğine odaklanan ‘Erişilebilir Çizgiler ile Buluşma’ ile WOW İstanbul kapsamında, 2 Mart Cumartesi günü Beykoz Kundura’nın Yağhane Fuaye alanında olacak.
WOW İstanbul Festivali bu sene de şehirdeki kadınların seslerini müzikle duyurmaya devam edecek. Kreşendo (eski adıyla Beats by Girlz Türkiye) tarafından British Council ile hayata geçirilen ve üçüncü edisyonunda sınırlarını daha da genişleten ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ programı, Ankara’dan başlayarak Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan’a uzanan coğrafyanın eşsiz seslerini 16 müzisyenle keşfetti. Kasım 2023’te başlayan programa katılan müzisyenler, dijital ortamda müzik prodüksiyonu ve şarkı yazımı üzerine dört aylık bir eğitim aldılar ve Birleşik Krallık’tan Brighter Sound desteği ve Holly Phelps ile Kate Lowes’un katılımıyla gerçekleştirilen bu programı takiben, festivalde sahnede olacaklar. ‘Benim Şehrim, Benim Sesim’ orkestrası ile gerçekleşecek projenin lansman performansı, WOW İstanbul’un ilk gününün de kapanışını yapacak.
WOW Ekranda ve Kundura Sinema sunumuyla festivalin ikinci günü Beykoz Kundura Kültür Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım’ın ev sahibi olduğu bu pazar sineması seansında ‘Kadınları Memnun Et ya da Yok Ol’ – Erken Dönem Birleşik Krallık Sinemasında Dişil Enerji adlı gösterim ve konuşması ile Birleşik Krallık’tan eleştirmen, küratör ve film tarihçisi Pamela Hutchinson’ı ağırlayacak. Birleşik Krallık yapımı sessiz filmlere damga vurmuş ancak tarihe geçirilmemiş kadın yeteneklerinin anlatılacağı bu sürükleyici sohbete, Mary Jane’s Mishap (G.A. Smith, 1903), Daisy Doodad’s Dial (Florence Turner, 1914) ve We Women (W. P. Kellino, 1925) filmlerinden kesitler canlı müzik eşliğinde izlenecek.. Birleşik Krallık’ta kamerayı eline alarak, yıldız oyunculuklar ve senaryolar ortaya koyarak kadın deneyiminin beyaz perdeye taşınmasına öncülük eden kadınlar, karizma ve zekâ yüklü bir seansta sohbete açılacak.
Geniş bir konu yelpazesinde, birbirinden farklı kadınlar tarafından sunulan kısa konuşmalar ve hikayelere tanıklık edeceğimiz WOW Kısalar ile Türkiye’den bambaşka konularda 10’ar dakikalık konuşmalar sunacak ilham verici kadınlar ve hikayeleri sahnede olacak. Gazeteci Duygu Demirdağ, yazar Aslı Tohumcu ve Kızlar Sahada’nın kurucularından Kiraz Öcal, toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan yaklaşımlarının ve kadın kadına çalışma deneyimlerinin profesyonel ve kişisel yaşantılarını nasıl dönüştürdüğünü İstanbul izleyicisine aktaracak.
Kapanış panelinin odağında ‘Sanat Yoluyla Feminist Dayanıklılık’ olacak
Festivalin British Council Momentum Delegasyonu Takip Hibesi tarafından desteklenen kapanış paneli, Umami Kitap Kurucu Ortağı ve Argonotlar’ın editörü, sanat eleştirmeni Seçil Epik’in moderasyonu ve 30 yılı aşkın süredir eşitlik, akademik araştırma, toplum temelli eğitim ve öğrenim ilkelerini benimseyen yaratıcı kültür projeleri ve merkezleri geliştiren Glasgow Kadın Kütüphanesi Direktörü ve Kurucusu Adele Patrick ve her sene düzenlenen ödüllü festivaller ve sanatçı gelişim programları yürüten Belfast merkezli Outburst Arts’ın Kurucusu ve Sanat Yönetmeni Ruth McCarthy’nin katılımıyla gerçekleşecek. Konuşmacılar, feminist sanata dair çalışmalarının, kendi bölgelerinde feminist hareketin direniş ve dayanıklılığını nasıl etkilediği üzerine deneyimlerini paylaşacak.
3 Mart Pazar akşamı WOWsers İstanbul, WOW İstanbul Festivali’nin kapanış performansı için sahnede olacak! İKSV Alt Kat tarafından gerçekleştirilen WOWsers İstanbul için açık çağrı ile seçilen 18-23 yaş arasındaki katılımcılar, Şubat ayı boyunca Başak Doğan’ın sanat direktörlüğünü yaptığı Vokal Akademi tarafından düzenlenen koro atölyesine katıldılar. Genç Kadınların Sesi Çok Sesli Korosu, bu çalışmalarda hazırlanan repertuvar ile ilk kez WOW Dünya Kadınlar Festivali İstanbul sahnesinde festival seyircileriyle buluşarak festivali sonlandıracak.
Pozitif organizasyonuyla gerçekleşen WOW İstanbul Festivali, Erişilebilir Her Şey yürütücülüğünde herkes için daha kapsayıcı olma hedefini de sürdürüyor. Festival boyunca, simultane Türkçe işaret dili çevirisi ve simultane Türkçe ve İngilizce sesli çeviri yapılacak.