Duterte, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile ilgili düzenlenen kabine toplantısında Gümrük Bürosu Komiseri Rey Leonardo Guerrero ile bir araya geldiğini ve uyuşturucu kaçakçılarını vurup öldürmeleri talimatı verdiğini söyledi. Duterte'nin konuya ilişkin olarak, "Seni destekleyeceğim ve cezaevine girmeyeceksin. Eğer uyuşturucuysa vur ve öldür." dediği de bildirildi.

"ÜLKEMİ MAHVEDERSENİZ SİZİ ÖLDÜRECEĞİM"

Emniyet güçleri tarafından düzenlenen bir operasyonda 756 kilogram uyuşturucu ele geçirilmişti. Operasyonun ardından 5 Haziran tarihinde Duterte, yaptığı açıklamalarda, Siz ülkemi mahvederseniz ben de sizi öldüreceğim." ifadesini kullanmıştı.

Filipinler Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi'nden gelen verilere göre, 1 Temmuz 2016 ile 31 Mart 2019 tarihlerinde uyuşturucuyla mücadele kapsamında, güvenlik birimlerinin 127 bin 379 operasyon düzenlendiğini ve operasyonlarda 5 bin 375 şüpheli öldürüldü.

Ayrıca uyuşturucu ticareti yaptığı gerekçesiyle aynı dönemde 653'ü kamu görevlisi olmak üzere 182 bin 61 kişi tutuklanmıştı.

TALİMAT KESİN

Duterte uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde gerek görüldüğünde şüphelilerin dahi vurulabileceğini açıklamıştı. Öte yandan bu talimat Filipinli ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından hoş karşılanmadı ve hükümetin, "insanlığa karşı suç" işlediğine dair söylemlerde bulunuldu.