Hava kalitesinin ve kirli havanın şehirlerimize yansımalarını ve sonuçlarını ölçen Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) yayımladığı "Kara Rapor 2024" Türkiye'nin büyük şehirlerinde hava kalitesinin alarm verici seviyelerde olduğunu ortaya koydu.

Elde ettikleri verileri paylaşan THHP, İzmir limitin de üzerinde kirli hava soluyarak en kirli şehir unvanını aldı.

Büyük şehirler arasında bir diğer dikkat çeken şehir ise Ankara ve İstanbul oldu. Hava kirliliğinde sınırda olan 2 şehir için kriz çanları çalmaya başladı. 

Gümüşel, İstanbul'da 29 istasyon olduğunu ancak bu istasyonların yarısından düzenli veri alınabildiğini kaydederek, "Bu yıl İstanbul'da Göztepe en kirlisi görünüyor. Kentsel dönüşümün de bu toz emisyonlarında katkısı olabildiğini tahmin ediyoruz." dedi.

PM10 ve kanserojen PM2,5 ölçümünün İstanbul, Ankara ve İzmir​'de yeterli veri ölçümünün yapılmadığı ortaya çıktı.  

Raporda kirli havanın meme kanseri etkisi ile ilişkisinin olduğu aktarılırken,  "Egzoz dumanı solumak meme kanseri riskini artırıyor. Fransa'da yıllık meme kanseri vakalarının yüzde 3,15'i, ana kaynağı trafik olan NO2'ye atfediliyor. Bu artışın maliyeti yıllık 825 milyon avro." ifadelerine yer verildi.

Prof. Dr. Gamze Varol ise Kara Rapor 2024'ün en çarpıcı vurgularından birinin, hava kirliliği ile meme kanseri arasındaki ilişkinin ortaya konması olduğunu belirtti.

Dünyada bu ilişkiye işaret eden bilimsel araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkati çeken Varol, "ABD'de yapılan bir araştırmaya göre PM2,5'a daha fazla maruz kalınan bölgelerde yaşayanlarda meme kanseri vakalarında yüzde 8'lik bir artış gözlemlendi." diye konuştu.

"2022’de kazalar, yaralanmalar ve COVID19 nedenli ölümler harici gerçekleşen 30 yaş üstü toplam ölümlerin yüzde 14.2’si hava kirliliği kaynaklıydı. 

DSÖ’nün son raporuna göre, küresel olarak hava kirliliği beş nedene bağlı (ASYE, KOAH, KKH, akciğer kanseri ve felç) ölümlerin yüzde 19'undan sorumludur."

 

 KAYNAK:haber7.com