Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen Finansın Geleceği Zirvesi & Para Sohbetleri’ finans ekosistemini bir araya getirdi. Zirve, finansal regülasyonlardan yeni bankacılık modellerine, sürdürülebilir finansmandan kripto varlıklara kadar sektörün geleceğini şekillendirecek kritik konulara ev sahipliği yaptı.

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül: “36 milyon vatandaşımız sermaye piyasalarında yer alıyor”

Sermaye piyasalarının gelişimi açısından son birkaç yılda önemli işler yaptıklarını belirten SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, piyasalara olan yatırımcı ilgisi hakkında bilgi verdi.  Pay senetlerinde 7 milyon civarında bulunan yatırımcı sayısına ulaşıldığını kaydeden Gönül, yatırım fonlarında 5.4 milyon yatırımcının, borçlanma araçları ve Bireysel Emeklilik Sistemi ve benzeri araçları yoluyla da yaklaşık 36 milyon vatandaşın doğrudan veya dolaylı olarak sermaye piyasalarının içerisinde bulunduğunu belirtti. 

Halka arzı tamamlanan 33 şirket 57.4 milyar TL fon sağladı

Son 3 yılda 127 şirket halka arz edilirken bu şirketler piyasadan yaklaşık 156 milyar lira fon sağlandığını belirten Gönül, “Bu yıl halka arzı tamamlanan 33 şirket piyasadan toplam 57.4 milyar TL fon sağladı. Şirketlerimiz 2023 yılında 888.7 milyar lira tutarında borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı yaptılar. 2024 yılında 1.6 trilyon lira tutarında borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı da gerçekleştirdik. SPK olarak girişimcilerimize destek vermeye devam ediyoruz girişim sermayesi yatırım fonlarının büyüklüğü 200 milyar lirayı aştı girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının aktif büyüklüğü de 41 milyar liranın üzerine çıktı. Menkul kıymet yatırım fonlarında yönetilen varlık miktarı 2024 yılında 3.7 trilyon lirayı aştı” dedi.

Finansal okur yazarlık seferberliği ile ilgili de bilgi veren Gönül, “2024 yılı birçok düzenleme yaptığımız ve önemli çalışmaları hayata geçirdiğimiz bir yıl olarak tarihe geçti. Toplumun her kesimine ücretsiz finansal eğitim imkanı sunan finansal okuryazarlık platformumuz hayata geçirdik. Bakanlıklar, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla imzaladığımız finansal okur yazarlığın yaygınlaştırılmasına yönelik iş birliği protokollerimize devam ediyoruz. TBMM çatısı altında kurulmuş olan Dilekçe Komisyonu Başkanlığı himayesinde, finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması ve düzeyinin artırılması alt komisyonu kuruldu ve çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede ülke çapında finansal okuryazarlığının yaygınlaştırılması amacıyla kurulumuza finansal okuryazarlık seviyesi seferberliği başlatıldı. Birçok şehirde öğrencilerle gençlerle kadınlarla buluşmaya devam ediyoruz. Ayrıca e-başvuru sistemimizde hayata geçirdik. Bu sistemi, kurulumuza yapılan başvuru süreçlerinde etkinliği artırmak, şeffaflığı sağlamak kırtasiyeyi azaltmak ve başvuru sürelerini kısaltmak amacıyla sermaye piyasalarında çok önemli gördüğümüz bir proje olarak görüyoruz. E-başvuru sistemimiz kurumumuz mevzuatına tabi tüm kuruluş ve şirketlerin son 6 ayda yaklaşık 2 bin başvurusunu elektronik ortamda almamızı sağladı” dedi. 

Kripto varlık sağlayıcılarına yönelik düzenlemelere de değine Gönül, “Bildiğiniz gibi son birkaç aya kadar kripto varlıklar doğrudan sermaye piyasası kurulu denetiminde ve düzenlemesine tabi değildi. Temmuz ayında sermaye piyasası kanununda yapılan değişiklik de bu artık bizim himayemiz altına gözetimimiz altına geldi. Bu kanunla ülkemizde faaliyet gösteren veya gösterecek olan kripto varlık hizmet sağlayıcılarını sermaye piyasası kanunu düzenleme ve denetleme yetkisi altına aldık.   Kurulumuz ikincil düzenlemeleri 2025 yılının ilk ayında çıkarmayı planlıyor” dedi.