Alman merkezli BioNTech CEO'su ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Amerikan ilaç devi Pfizer ile birlikte yürüttükleri aşı çalışmalarıyla ilgili son gelişmeleri aktardı. Aşının mükemmel seviyede olduğunun altını çizen Şahin, aşı tarihi için, "Ekim sonu veya Kasım başında onaya hazır hale gelecek." dedi.

YASAL ONAY BEKLENECEK

Aşının Ekim ortası veya Kasım ayının başlarında yasal onay için hazır olacağını bildiren Şahin, 'BNT162' aşısından yıl sonuna kadar 100 milyon doz, 2021'de de 1.3 milyar doz üretileceğini açıkladı.

EN AZ YAN TEPKİ ETKİSİ

Aşının gençler ve yaşlılar da dahil antikor tepkilerini en az yan etki ile tetiklediğinin kanıtladığını öne süren Şahin, aşının güvenilir olduğunu ve pandemi sürecinde büyük etki göstereceğinin altını çizdi.

"Ülkeler acil kullanım için bu aşılara yakında izin verecektir." diyen Şahin sözlerine şöyle devam etti: "Sık sık ateş görmüyoruz. Aşı denemelerine katılanların yalnızca küçük bir kısmında ateş var. Ayrıca baş ağrısı veya yorgunluk hissi gibi çok daha düşük semptomlar görüyoruz. Bu tür aşılarda görülen semptomlar geçicidir, genellikle bir veya iki gün gözlenir ve sonra kaybolur."