Bu hedef doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın devreye soktuğu "gece müzeciği" sektöre ivme kazandırdı.

Beş yıldızlı otellerde "her şey dahil" sistemini nedeni ile otellerden çıkmayan turistler artık akşam saatlerinde bulundukları bölgedeki müze ve ören yerlerini gezebiliyor.

Böylelikle Türkiye'nin kültür ve tarih özelliklerini tanıyorlar. Bu tanınırlık, turizm hareketlerinin artırıcı etkiye sahip.

Ayrıca akşam saatlerinde otellerinden ayırılan turistler bulundukları bölgedeki esnaflardan alışveriş yaparak ekonomiyi canlandırıyor.

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artasıyla birlikte deniz kıyısından ve otellerinden ayrılamayan turistlerin, Türk mutfağını deneyimlemesi ve esnafa daha çok katkı sağlaması isteniyor.

Otellerdeki "her şey dahil" sistemi gıda israfına neden olduğu için de tepki çekiyor. Bu uygulama Türkiye'nin "sıfır atık" hedefi ile çelişiyor. Bir misafirin bu sistemde "hepsini peşin verdim, artık para ödemeyeceğim" düşüncesi ile her öğünde tabağına doldurduğu ürünlerin sadece yüzde 50'sini tükettiği ve yaklaşık yıllık 50 milyar liralık zarara yol açtığı hesaplanıyor.

Bu aşamada kulislere bilinçsiz gıda tüketimiyle israfa neden olan “her şey dahil” sisteminden kademeli olarak "atıksız turizme" geçiş yapılacağı konuşuluyor.

Antik kentlere yapılan bu ışıltılı dokunuşun ardından turistleri her şey dahil otellerden dışarı çıkarmada ikinci aşamaya geçilmesi bekleniyor.

 

KAYNAK: EN SON HABER