ABD'deki gerçekleşen bir davada kazara şirket içi belgeler yayınlandı. TikTok'un genç kullanıcılar üzerindeki zararlı etkisinin farkında olduğu iddia edildi. Bu zararlı etkiler arasında bağımlılıkta yer alıyor. İşte haberin detayları...

Ünlü sosyal medya şirketi, uygulamanın gençler üzerindeki olumsuz etkisinin farkında olduğunu gösteren belgeler bulundu. TikTok'un şirket içi belgelerinde 35 dakikadan daha kısa bir sürede yeni kullanıcıları kendine alıştırabileceği bilgisi yer alıyordu.

Bir yönetici hatası nedeniyle ABD'de görülen bir dava sırasında yanlışlıkla yayınlanan belgelerde, gençlerin kullanımını sınırlamak için tasarlanan bir özelliğin etkisiz bir halkla ilişkiler çalışması olduğu ortaya çıktı. Bu şirketin çok fazla çekici olmayan insan gösterdiği için algoritmasını değiştirdiğini öne sürdü. Konuyla alakalı bir TikTok yöneticisinin şunları söylediği ifade ediliyor: “Çocukların TikTok'u izlemesinin nedeni algoritmanın gerçekten iyi olması. Ancak bunun diğer fırsatlar için ne anlama gelebileceğinin farkında olmamız gerektiğini düşünüyorum. Diğer fırsatlar derken, kelimenin tam anlamıyla uyumayı, yemek yemeyi, odada dolaşmayı ve birinin gözlerinin içine bakmayı kastediyorum.”

Davanın iddiasına göre, bir iç raporda takıntılı kullanımın “yaygın” olduğu olarak belirtildi. Geçtiğimiz günlerde TikTok, şirketi bağımlılık yaratan bir ürün aracılığıyla çocuklara zarar vermediği gerekçesiyle 13 ABD eyaleti tarafından dava edilmişti. Ancak, davanın amacına uygun yazılmış kısımları Kentucky başsavcısı tarafından okunabilir durumda bırakıldı. Yerel bir kamu radyo istasyonu tarafından fark edildi. Diğer ABD medya kuruluşları da mahkeme tarafından yeniden mühür damgası yemeden önce bu bölümler hakkında haber yaptı. Bir TikTok sözcüsü, davanın “yanıltıcı alıntılar seçtiğini ve toplum güvenliğine olan bağlılığımızı yanlış tanıtmak için eski belgeleri bağlamından çıkardığını” ifade etti. TikTok, mahkemelerde mücadele ettiği Çin merkezli ana şirketinden ayrılmazsa önümüzdeki yıl ABD'de bir erişim yasağı uygulanacak.