İnsansız Hava Araçları teknolojisinde önemli başarılar elde eden ülkemizi yetenekli öğrencilerin buluşma noktası haline getiren TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, ulusal ve uluslararası öğrencileri bu zorlu mücadelede yarışacak. 

Yazılımından donanımına kadar gençlerin tasarladığı İHA’ların kıyasıya mücadele edeceği yarışmada takımların sahip oldukları bilgi, beceri ve yeteneklerini arttırmak için İHA Yarışmalarında görev tanımı “Serbest Görev” anlayışı ile tamamen takımlara bırakıldı. Bu kapsamda her bir takım kendi belirledikleri görev tanımlarını, belirlenen kurallar kapsamında yarışma alanında gerçekleştirecek. 

Uluslararası İHA Yarışmasına 685 Takım başvurdu! 

Uluslararası İHA Yarışmasına ulusal ve uluslararası ön lisans, lisans, lisansüstü öğrencileri ve en az bir üniversite öğrencisine sahip lise- üniversite öğrencilerinden oluşan karma takımlar halinde başvurular alındı. Proje sunum raporu ve görev videosu olmak üzere iki değerlendirme aşaması olan yarışmaya 685 takım toplamda 4943 üye sayısı ile başvuruda bulundu. Değerlendirme sürecini başarıyla tamamlayan 44 takım ise finalist olmaya hak kazandı. Türkiye dahil 6 farklı ülke (Azerbaycan, Endonezya, Malezya, Özbekistan, Pakistan), 14 farklı ilden finalist takım 19-23 Eylül tarihlerinde Kahramanmaraş’ta kıyasıya mücadele edecek. 

Final süreci sonrasında dereceye giren takımlar için birincilik ödülü 150 bin TL, ikincilik ödülü 120 bin TL, üçüncülük ödülü ise 100 bin TL olacak. 

Liseler arası İHA Yarışmasına 1648 Takım Başvurdu! 

İnsansız Hava Araçları yarışmasının liseler arası yapılan ayağına ise tüm dünyadan lise ve dengi okul öğrencileri ile GSB Gençlik Merkezleri, BİLSEM, Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Bilim Merkezleri ve Bilim Atölyelerinin lise seviyesindeki öğrencileri takım halinde başvuru yaptılar. 

Proje sunum raporu ve görev videosu olmak üzere iki değerlendirme aşaması olan yarışmaya 2024 yılında 1648 takım toplamda 9391 üye sayısı ile başvuruda bulundu. Başvuruda bulunan 1648 takımdan 29’u finale kaldı. Final süreci sonrasında dereceye giren takımlar için birincilik ödülü 100 bin TL, ikincilik ödülü 80 bin TL, üçüncülük ödülü ise 60 bin TL olacak.