Türk Dil Kurumu’na hitaben "On beşinde kız ya erde gerek ya yerde" atasözünün Sözlük’ten çıkarılması talebiyle Change. org platformunda M. Serdar Fırat adlı vatandaş tarafından başlatılan kampanya 6875 kişinin desteğini almış, konu basında ve sosyal medyada büyük ses getirmişti. TDK bu çağrıya cevap vererek bu atasözünü 1 ay içinde Sözlük’ten çıkardı.
Kampanyanın çıkış noktası olan, "On beşinde kız ya erde gerek ya yerde" atasözü, TDK’nın Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nde: “Atasözü- kız on beş yaşına ulaştığında evlendirilmelidir, evlendirilmezse anneyi, babayı güç durumda bırakacak çok üzücü olaylar çıkabileceğinden böyle olacağına kızın ölmesi daha iyidir.” şeklinde tanımlanıyordu.
Serdar Fırat kampanyasında, toplumsal cinsiyet eşitliği ve insan hakları konusuna dikkat çekerek, bu atasözünün kız çocuklarını, psikoloji ve biyolojilerini göz ardı ederek erken yaşta evlenmeye zorlayan ve onların eğitim, kariyer gibi haklarını da kısıtlayan bir anlayışı yansıttığı, onların yaşam hakkının elinden alınması anlamına gelen bir teşvik barındırdığını vurgulamıştı.
Teşekkür
Serdat Fırat, bu güzel haberi sosyal medyada yayınladığı video ile paylaşırken bu çağrıya çok hızlı refleks gösteren Türk Dil Kurumu’na, kampanya için atılmış binlerce imzanın sahiplerine, Change.org’a, kampanyayı haber yapan basın kuruluşlarına, dijital medyada ve sosyal medyada ses veren herkese teşekkürlerini iletti. Change.org platformunda kampanyayı imzalayanlarla paylaştığı mesajda ise şu ifadelere yer verdi: “Bu başarı, sadece bir sözlüğün güncellenmesinden ibaret değil; aynı zamanda kültürel bir dönüşümün ve toplumsal bilincin gelişmesine katkı sağlaması bakımından da büyük önem taşımaktadır. Her birinizin desteği, bu değişime olan inancımızı pekiştirdi ve daha adil bir gelecek için umutlarımızı tazeledi.”