Suriye'nin kuzeyinde Rusya, İran ve Esed rejimi saldırılarından kaçan sivillerin sığındığı kamplarda, soğuk hava sebebiyle zor günler yaşanıyor. Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreter Ali Muhyiddin el-Karadaği, konuya ilişkin sosyal medyada bir paylaşımda bulundu.

YARDIM ULAŞTIRILMASI GEREKİYOR

Karadaği, yaptığı paylaşımda, şimdiye kadar soğuk hava sebebiyle kamplarda en az 15 çocuğun donarak hayatını kaybettiğini ifade etti.

İdlib ve çevresindeki kamplarda yaşamak zorunda kalan siviller soğuk hava, açlık ve temel ihtiyaç maddelerinin yokluğu sebebiyle zor günlerden geçiyor. İnsani yardım kuruluşları bölgedeki sivillere bir an önce yardım ulaştırılması gerektiğini bildiriyor.

BAZI KAMPLARA GİDEN TÜM YOLLAR KAPANDI

Bölge yardım birim sorumlusu Abdusselam Gazal, Harim, Salkin, Hırbit el Coz ve Şeyh Bahr Dağı bölgelerinde bulunan düzensiz kamplardaki 1.750 aile ile irtibatın koptuğu bilgisini paylaştı.

Kar ve soğuk nedeniyle şu ana kadar 400’den fazla çadırın çöktüğünü aktaran Gazal “Bazı kamplara giden tüm yollar kapandı. Daha büyük felaketler yaşanmaması için bu insanlara ulaşmamız gerekiyor. Kepçe ve benzeri ekipman ihtiyacımız var. Genel itibarı ile İdlib ve çevresindeki 4 milyon mültecinin tamamı ciddi mağduriyet yaşıyor” diye konuştu.

Suriye Çözüm Masası Genel Koordinatörü Dr. Mehdi Davut ise, kamplarda zor şartlarda yaşayan 1 milyon mültecinin olduğunu belirterek “Bunların 500 bini çocuk ve şu an ciddi risk altındalar. Donma, açlık ve soğuğa bağlı hastalıklar nedeniyle buralarda ciddi kayıplar yaşanabilir” uyarısında bulundu.

"BOMBARDIMANLARDA ÖLMEK YERİNE DONMA TEHLİKESİ İLE YAŞAMAYI SEÇİYORLAR"

Dr. Mehdi Davut “Biz 43 STK olarak büyük çaplı yardım kampanyası başlattık. Önceliğimiz ekmek, ısınma aracı, battaniye ve eski-yeni kışlık kıyafet. Cerablus’tan başlayıp İdlib’e uzanan kamplarda 1 milyon 84 bin sivil yaşıyor. Çoğu düzensiz 1.395 kamp var ve hepsine ulaşmaya çalışıyoruz. Vicdan sahibi tüm hayırseverlere hayatta kalma mücadelesi veren bu mazlumlara kardeşlik elini uzatın çağrısı yapıyoruz” dedi.

Mehdi Davut ayrıca sınırda yaşayan birçok mültecinin 20-30 kilometre mesafede olan evine PKK, Rusya, İran ve Esad saldırıları nedeniyle dönemediğini, bombardımanlarda ölmek yerine donma tehlikesi ile yaşamayı seçtiğini aktardı.