Kasım ayı boyunca gerçekleşecek atölyelerde çocuklar sanatsal becerilerini geliştirirken, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm gibi önemli kavramları da keşfedecekler.

SSM’nin Yaratıcılık Dolu Aratatil Atölyeleri

Arkki işbirliğiyle düzenlenen “Kentsel Tasarım: Dönüşen Emirgan” atölyesi 9 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek. 8-12 yaş grubuna yönelik atölyede çocuklar atık malzemeleri kullanarak hayal ettikleri yeni Emirgan’ı tasarlayacak, şehir planlamasının temel ilkelerini keşfederken çevre sorunlarına da dikkat çekecekler.

“Hangi Yöne Baş Aşağı Seramik” atölyesi 12 Kasım Salı günü, 7-10 yaş grubundaki katılımcılarla gerçekleşecek. Georg Baselitz’in baş aşağı figürlerinden ilham alan çocuklar, bu atölyede hem düşüncelerini hem de formları tersyüz edecek. Çorapları sıvı çamura daldırılıp karoların üzerine sıra dışı izler bırakacak, kumaşın yumuşaklığı ve çamurun yoğunluğu birleştiğinde, beklenmedik formların ortaya çıktığını deneyimleyecekler. Fırında pişirecekleri seramikleri, pigment boyalarla renklendirecekler.

13 Kasım Çarşamba günü 7-9 yaş grubundaki çocuklar için “Georg Baselitz: Tepetaklak Bir Dünya” atölyesinde Baselitz’in baş aşağı eserlerinde saklı hikâyeleri keşfe çıkan çocuklar, sanatçının farklı bakış açısını anlamaya çalışırken yeni bir farkındalık kazanacaklar. Sanatçının Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki Son On Yıl sergisinde yer alan eserlerinin baş aşağı dünyasını keşfetmeye davet eden “Georg Baselitz ile Tersyüz” atölyesi ise 13 Kasım Çarşamba günü 9-12 yaş grubundaki katılımcılarla gerçekleştirilecek. “Ağaçlar, insanlar ve sandalyeler neden ters duruyor? Sanatçı bu eserleriyle bize ne anlatmak istiyor?” gibi sorulara cevap arayacak bu atölyede çocuklar, önce sanatçının eserlerini farklı bir bakış açısıyla inceleyecek, ardından atölye alanında baş aşağı heykeller tasarlayacaklar.

Hayallere Uçuran Kanatlar” atölyesi 14 Kasım Perşembe günü 3-5 yaş grubu çocuklar için düzenlenecek. Bu atölyede katılımcılar, ebeveynlerinden birinin eşliğinde önce Son On Yıl sergisinde yer alan yüze yakın büyük boyutlu resim ve heykeli inceleyerek sanata farklı bir bakış açısıyla yaklaşmayı deneyimleyecekler. Atölyenin üretim aşamasında ise kendilerine eşlik eden yetişkinlerin asistanlığında, Baselitz’in eserlerinde öne çıkan bir hayvan figürünü giyilebilir bir sanat eserine dönüştürecekler. 

6-9 yaş grubundaki çocukların aynalar ve farklı malzemelerle kendi tersyüz heykellerini yaratacakları “Baş Aşağıda, Ayaklar Yukarıda” atölyesi 14 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek. 

Jr. Archaeologist ekibiyle gerçekleşecek “Arkeolojik Kazı” etkinliği 5-9 yaş çocuklarla 15 Kasım Cuma günü gerçekleştirilecek. Geleceğin kültür mirasının koruyucusu olan çocuklara arkeolojiyi tanıtmayı ve merak duygusunu bilinçli bir bilgi arayışına dönüştürmeyi amaçlayan atölyede katılımcılar gerçek bir kazı deneyimi yaşayarak, tarihi eserlerin yolculuğuna tanıklık edecekler. 

“İz'den İmgeye, İmge'den Öykü'ye Yolculuk: Kinestetik Resim” atölyesi 16 Kasım Cumartesi günü düzenlenecek. “Resim nerede başlar? Sanatçının zihninde mi, yoksa bedeninde mi?” sorularının cevaplarını Dışavurumcu Sanat Terapisti Bihter Yasemin Adalı eşliğinde arayacak 9-12 yaş grubu çocuklar, Baselitz’in eserlerinden ilhamla sergide yer alan eserlerin uyandırdığı bedensel ifadeyi, önce hareketlerle ortaya koyacak, ardından da bu hareketlerin izlerini tuvale aktaracak. Daha sonra ise sanatçının resimlerinde beliren imgelerin hikâyesini yazıya dökecekler.      

17 Kasım Pazar günü Arkki iş birliğiyle düzenlenecek “İç Mimarlık: Emirgan’daki Odalar” atölyesinde çocuklar, Emirgan’da iç mekân tasarımının temel ilkelerini keşfedecekler. 8-12 yaş grubu çocuklar Emirgan’da "mekân avı”na çıkarak ışık, hacim, doku ve renk gibi iç mimarlığın temel ögelerinin nasıl kullanıldığını öğrenecek, bu unsurların bir mekâna nasıl hayat verdiğini, mobilyalarla nasıl bir bütün oluşturduğunu deneyimleyecekler.

Bebeklerin Sanatla İlk Teması “Pusetli Aileler” 

Minikler, aileleriyle birlikte sanatla ilk temaslarını kurarken, duyusal oyunlarla renklerin ve şekillerin büyülü dünyasına adım attığı “Pusetli Aileler” etkinliği kasım ayından da devam edecek. 

“Müzede Duyularımı Keşfediyorum” atölyesine katılan 2-4 yaş grubu minikler Baselitz’in eserleriyle duyusal bir keşfe çıkacak, ardından sera atölyede baş aşağı kuş çizimlerini boyayacaklar.

22 Kasım Cumartesi günü ise 18-36 yaş arası bebekler, sonbahar ve kış renklerini taşıyan müze bahçesini aileleriyle birlikte keşfederek, doğadan topladıkları malzemelerden lavanta keseleri yapacaklar.