İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı'nda depremle ilgili olarak çok önemli açıklamalarda bulundu. Toplantı AFAD Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü'nde düzenlendi.

Soylu'nun açıklamalarından satır başları:

2021 yılını Türkiye'de Afet Eğitim Yılı ilan edeceğiz. İki ağırlığımız olacak. Yeni doğan çocuktan en yaşlımıza kadar büyük bir seferberlikle 2021 yılında herkese dokunacağız. 

TÜRKİYE'DE AFET EĞİTİM YILI İLAN EDECEĞİZ

2021 yılını Türkiye'de Afet Eğitim Yılı ilan edeceğiz. İki ağırlığımız olacak. Yeni doğan çocuktan en yaşlımıza kadar büyük bir seferberlikle 2021 yılında herkese dokunacağız. Afetten önce neler yapmamız lazım, riskleri nasıl azaltmalıyız, hangi tedbirleri almalıyız, afet anında ve sonrasında neler yapmalıyız? AFAD Başkanlığımız, bu meselelerle ilgili afete hazırlık yapıyor. Tüm Türkiye'de afet eğitim seferberliğini ortaya koymamız gerekir.

PANDEMİ EĞİTİMLERİN ÖNÜNÜ KESTİ

Soylu, "Afete Hazırlık Yılı" olarak ilan edilen 2019 yılından 2020 Haziran ayına kadar afet eğitimiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını ancak koronavirüsün bir anda patlamasıyla bu eğitimlere ara vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Buna göre önümüzdeki sene 81 milyon kişiye afet eğitimi verilmesi için çalışmalara başlanacak.

DEPREMDE İLK 6 SAATİN ÖNEMİ

Deprem ve diğer afetlerde ilk 6 saatin çok önemli olduğunu vurgulayan Soylu, "İlk 6 saati iyi yönettik yönettik, sonrası devletimizin kapasitesiyle başarılı bir şekilde gidecektir. Bugüne kadar bunu başardık. Özellikle ilk 6 saatteki iletişim, trafik, sağlık müdahaleleri, tahliyeler... Bütün bunları sağlamaktır." dedi.

Ayrıca Soylu, deprem anında toplanma alanları bilgisini belediyeler ve muhtarlar vasıtasıyla vatandaşlara iletileceğini söyledi.