2023-2024 eğitim öğretim yılı yarıyıl tatili başladı. Karnelerini alan 20 milyon 481 bin öğrenci 5 Şubat'ta okullarına geri dönecek. Rehberlik öğretmeni Çağla Akyavaş, 15 günlük tatil boyunca öğrencilere neler yapabilecekleri konusunda öneriler veriyor.

1-Karne notlarından bağımsız, tatil her öğrencinin hakkıdır.

Öğrenciler bir dönem boyunca ellerinden gelen çabayı göstererek sömestir tatiline nihayet ulaştılar. Fakat bu çabaya rağmen her öğrencimizin karne notları istedikleri gibi gelmemiş olabilir. Bu noktada unutmamalıyız ki karne notlarından bağımsız olarak her öğrencinin tatilin tadını çıkarmaya ve dinlenmeye hakkı vardır. Öğrencilerin tatil dönemlerinde sadece akademik başarılarını değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal iyilik hallerini de göz önüne alınarak dinlenmeye ihtiyaçları olduğunu unutmamalıyız. Bir sonraki dönemde öğrencilerimizden daha iyi bir performans görebilmek için tatilde hem dinlenme hem de ders çalışma dengesinin kurulmasının önemini vurgulayabiliriz.

2-Tatilde ilkokul öğrencilerine bir saat, 5-6-7. sınıf öğrencilerine iki saat çalışmayı öneriyoruz.

Dinlenen ve istediği şekilde sömestir tatilini geçiren öğrencilerimize derslerden tamamen kopmamak ve ikinci döneme daha iyi hazırlanmak adına, birinci dönem öğrendiği konuları sömestir tatilinde tekrar etmesini öneriyoruz. İlkokul öğrencileri her gün bir saat tekrar yaparak ilk dönem konu eksiklerini kapatabilir. 5-6-7. sınıf öğrencilerimize her gün iki saat birinci dönem tekrarı yapmalarını ve kitaplarında eksik kısımlar varsa bu ara tatilde tamamlamalarını tavsiye edebiliriz. 8. sınıflar ise sınava hazırlık sürecinde oldukları için kendilerine özel bir ara tatil programı yapmalı ve sömestir tatilini iyi değerlendirmeliler.

3-Kitap okumayı sevmeyen öğrenciler için sömestir çok iyi bir fırsat.

Kitap okumayı sevmeyen, zaman kaybı olarak gören veya ders çalışmakla ilişkilendiren öğrenciler için sömestir çok iyi bir fırsat. Okul zamanı kitap okumaya vakit ayıramayan ve okumayı sevmeyen öğrenciler, tatilde boş vakitlerinin belli bir kısmını kitap okuyarak geçirebilirler. Bu anlamda öğrencilere ilk önerimiz kesinlikle birinin önerisiyle okunacak bir kitaptan ziyade kitapçıya gidip kendi istedikleri kitabı satın alıp okumaya başlamalarıdır. Bunun yanı sıra aile üyeleriyle yapacakları “sömestir challenge” ile kitap okumayı oyunlaştırarak 15 gün içinde en çok kitap okuyan aile üyesine küçük bir sürpriz yapılabilir. Bu gibi oyunlar çocukların kitap okumaya olan heveslerini artıracaktır.

4-Kitap okuma ve ders çalışma dışında da öğrencilerle yapılabilecek birçok etkinlik mevcut.

Sömestir tatili denince veli ve öğrencilerin akıllarına genellikle hep aynı etkinlikler gelir. Fakat bu etkinlikler dışında öğrencilerimizi çeşitli aktivitelere de yönlendirmeli ve kendilerini keşfetme fırsatı verebilmeliyiz. Sinemaya veya tiyatroya gitmek, farklı kuruluşların çocuklar için gerçekleştirdiği atölye çalışmalarına öğrencileri teşvik etmek, müze gezmek, internet sitelerinde yer alan evde yapılabilecek etkinlikleri, aktiviteleri araştırıp ailece gerçekleştirmek, öğrencilerin arkadaşlarıyla vakit geçireceği ortamlar yaratmak, hobilerine veya spor dallarına yönelmelerini sağlamak, internet üzerinden yabancı dil konuşma çalışmalarına katılmalarına teşvik etmek ve yakınları ziyaret bu aktiviteler arasında yer alabilir.