Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’de yayımladığı düzenleme, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek. Ehliyet alma sürecini daha zorlu hale getiren düzenleme kapsamında, direksiyon sınavı süresi 40 dakikaya çıkarılırken, ilk kez akşam saatlerinde de sınav yapılması mümkün olacak. Ayrıca, adaylar için başarı oranını artıran tek tip parkur uygulamasına son verilerek, her bölgeye özel parkur düzenlemeleri getirilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de yayımladığı düzenleme 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla uygulamaya konulacak. Söz konusu yeni değişiklikle birlikte ehliyet alma süreci daha zor bir hale getirilirken, sürücü adayları için yürürlükte olan 'tek parkur' uygulamasına da son verilecek.
İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan son verilere göre Türkiye'deki toplam sürücü sayısı 33 milyonu aşarken, bu sürücülere her yıl yüz binlerce yeni aday ekleniyor.
Buna karşın trafik sürecinde yaşanan aksaklıklar, ciddi kazalar ve çok sayıda ihlal sayısına bir çözüm bulunamaması, yetkililerin ehliyet alma sürecinde yeni değişikliklere gitmesine neden oldu. Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sürücü belgesi almak için şartları zorlaştırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ehliyet alımında direksiyon sınavı aşamasında sistem değişikliği yapılacak.
Adaylar için halihazırda 35 dakika olarak uygulanan sınav süresi 40 dakikaya yükseltilecek. Ayrıca yeni yılda ilk kez sürücüler için akşam saatlerinde direksiyon sınavı yapılabilecek. Sınavlar şu anda uygulanan 07.00-18.00 saatleri yerine 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak.
Sözcü’de yer alan haberde değişiklikler arasında en dikkat çeken noktalardan birinin uygulanmakta olan 'tek tip parkur' düzenlemesine son verilmesi olduğu belirtildi. Parkurlar, sınava girecekleri bölgede uygulanan tek tip parkura göre hazırlanmakta ve bu durum, adayların başarı şansını artırmaktaydı.