Sabah işe gidiş saati ve akşam iş çıkışı saatlerinde toplu taşıma araçlarının yoğun bir şekilde kullanıldığı, 16 milyon kişiye ev sahipliği yapan İstanbul ilimizde, İstanbul Valiliği tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında mesai saatlerinde düzenlemeye gidilecek.

MESAİ SAATLERİ DÜZENLEMESİ İLK ANKARA'DAN GELMİŞTİ

Salgın kapsamında mesai saatlerini düzenleyen ilk il Ankara olmuştu. Valilikten konuya ilişkin şu açıklama yapılmıştı:

"Koronavirüs salgınının yayılımının en aza indirilmesi amacıyla valiliğimize bağlı kurumların çalışma saatlerinde bazı değişikliklere gidildi. Değişikliklerle Kontrollü Sosyal Hayat çerçevesinde yoğunluğun ve salgının bulaş hızının azaltılması hedeflendi. Alınan kararla ilgili kurumların mesai saatleri; 08.00-17.00, 08.30-17.30, 09.00-18.00, 10.00-19.00 şeklinde dört farklı şekilde uygulanacaktır."

Sanayi, ticaret ve esnaf odalarıyla toplantılar yapıldı

Mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesi için düğmeye basan valilik, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olacak şekilde sanayi, ticaret ve esnaf odalarıyla toplantılar yaptı.

KALABALIK PİK SAATLERİNDE OLUŞUYOR

İstanbul Valiliği Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı'nın yeni mesai saatleriyle ilgili yorumu:

"Koronavirüs nedeniyle ayakta 1/3'e kadar yolcuya izin veriliyor. Bu da metrobüs için günde en fazla 600 bin yolcu demek. Zaten şu an 550 binde sayı. Buna rağmen kalabalık pik saat dediğimiz zamanda oluşuyor. 550 bin yolcunun yüzde 10'u sabah işe gidişte (08.00-09.00), yüzde 10'u da eve dönüşte (17.00-18.00) araçlara biniyor."

4 SAATE YAYILMALI

İstanbul'da en fazla trafik üreten 10 ilçe olduğunu ve İstanbul'un her yerinde trafik olmadığını bildiren Ilıcalı, bu ilçelerde kamu ve özel sektör iş yerlerinin saatlerinin değişmesinin baskıyı hafifleteceğini söyledi.

Ilıcalı, "Bugün aksi halde metrobüse bir sefer daha eklerseniz sistem çalışmaz. Takip aralığı iyice azalırsa kazalar olur. Bahsedilen yerlerde kademelendirme ile mesai saatlerini yaymak gerekiyor. Bunların mesai saatlerini 1 saat ileri, 1 saat geriye alırsanız bu kez trafik sabah 08.00'de değil, 07.00'de oluşur. Önemli yoğunluk oluşturan ilçelerde işyerlerini hesaplayarak kademelendirmeyi 4 saate yayıp yoğunluğu azaltmak."