SAHA’nın 2025 boyunca çeşitli projelerine yönelik destekleyeceği inisiyatifler, Arazi (Mardin), Fırın ( Eskişehir), Hayy Açık Alan (İzmir), Hür Adalar (Alanya), Karantina ( İzmir), Kırık (İstanbul), Loading ( Diyarbakır), Montag Residency (Balıkesir), Poşe Art Space (İstanbul), Selektör Kolektif (Ankara), Tohum Sanat İnisiyatifi (İzmir), Yıkıntılar Arasında Araştırma ve Sanat İnisiyatifi (İstanbul, Hatay, Diyarbakır, Mardin) olarak belirlendi. 

2024’ün Ekim ayında yapılan açık çağrıya gelen başvurular arasından seçilen 12 inisiyatif, derneğin misyon ve faaliyet alanlarına göre önceliklendirilerek onaylandı. SAHA, yıl sonuna dek bu 12 inisiyatife 1.440.000 TL (yaklaşık 40.000 EUR) net ve karşılıksız fonu eşit paylaştırıyor.

SAHA ve SAHA Sürdürülebilirlik Fonu Hakkında

SAHA, 2011 yılından beri yaklaşık 650 sanatçı, küratör, yazar ve sanat inisiyatifine 49 farklı ülkede ve kâr amacı gütmeyen müze, bienal ve sanat kurumundaki projeleri için destek oldu. Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan SAHA, üyeleri, kurumsal destekçileri, proje ortakları ve danışmanlarıyla katılımcı bir yönetişim ve kaynak geliştirme anlayışı benimseyerek sanata karşılıksız destek veriyor. 

SAHA, Türkiye genelinde bağımsız sanat mekânı ve inisiyatiflerinin sürdürülebilirliği için genişleterek devam ettirdiği SAHA Sürdürülebilirlik Fonu için her sonbahar döneminde açık çağrıda bulunuyor. Kâr amacı gütmeyen sanat inisiyatiflerinin sergi, kamusal etkinlik, misafirlik programları ve yayınları kapsayan projelerini teşvik etmek amacıyla oluşturulan fonun kapsamı, bugüne dek Covid-19 ve 6 Şubat depreminden etkilenen proje ve inisiyatiflerin aciliyetlerine de cevap verecek şekilde geliştirildi. 2024 sonuna dek 44 farklı inisiyatife, en az bir yıl olmak üzere kaynak ve kapasite geliştirmek üzere katkı sağlayan SAHA, 2025 yılı sonunda 14 yılda Türkiye’den güncel sanatı temsil eden 50 farklı inisiyatifi desteklemiş olmayı planlıyor.

Fon, 2014-2015 yılındaki ilk döneminde 5533, Pasaj ve Torun’a destek verdi. 2015-2016’da Apartman Projesi, BAS, m-est.org, Torun ve Videoist; 2016-2017’da Corridor Project Space, MARS, Orta Format, Space Debris ve TOZ Artist Run Space’e sağlanan fondan 2017-2018’de Loading, MARS, OJ, Orta Format ve Tasarım Bakkalı yararlandı.

SAHA, 2018-2019 döneminde fonun kapsamını genişleterek 5 farklı kentte faaliyet gösteren AVTO, Hayy Açık Alan, Loading, NOKS, Performistanbul, sub ve Torun’a kaynak sağladı. 2019-2020 döneminde 5 farklı kentte ve dijital mecrada faaliyet gösteren A4 Açık Sanat Alanı, AVTO, Eldem Sanat Alanı, Karantina, Loading, Orta Format, Performistanbul ve sub’a; 2020-2021 döneminde ise 5533, Are Projects, AVTO, Çözümsel Sanat Topluluğu, Darağaç, Kendine Ait Bir Oda, Loading, NOKS, Orta Format ve Performistanbul desteklendi. 2021-2022 süresince, A4 Açık Sanat Alanı, Altatölye, Arazi, Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Darağaç, KIRIK, KOLİ Art Space, Kültürhane, Loading, m-est.org, Monitor ve sub’a kaynak sağlandı.

2023 yılına özel olarak bağımsız sanat mekanı ve inisiyatiflerinin yanı sıra sanatçı kitapları ve bağımsız yayın projelerini içerecek biçimde kapsamı genişletilen SAHA Sürdürülebilirlik Fonu ile 7 farklı kentten Garp Sessions, Loading, Merkezkaç, Kültürhane, Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Performistanbul, Monitor, Nesin İstasyon olmak üzere 8 inisiyatif ve 8 yayın projesine destek sağladı. 2024 yılı boyunca A4, Alan Antakya, Darağaç, Fırın, KIRIK, Loading, Mahsul Projesi, Manifold, Nesin İstasyon, sub’ı destekleyen SAHA, Mersin’deki Kültürhane’ye destek amacıyla fonun kapsamını tekrar genişletti.