Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşadığımızı ifade ederek bu durumun, bayram ve düğünlerdeki hareketlilikten kaynaklandığını söyledi.

Halkın çoğunluğunun ilk günden bu yana kurallara riayet ettiğini belirten Koca, "Unutulmamalıdır ki bir salgınla mücadelede toplumun her ferdinin aynı duyarlılığı göstermesi gerekir. Düğünler ve bayramlaşmalar da dahil olmak üzere bu mücadeleye bir istisna getiremeyiz, bir ara veremeyiz. Sizin karşınıza müjdeli haberlerle çıkmayı çok arzu ederdim. Ne var ki hastaların ve yitirdiğimiz canlarımızın sayısı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tekrar artıyor."

NORMALLEŞME SÜRECİ KONTROLDEN ÇIKTI

Haziran sonrası başlayan "kontrollü sosyal hayat"ın, amacından biraz saptığını söyleyen Koca, "Tatil yerlerinde, eğlence yerlerinde, çarşı, pazarda, törenlerde tedbirlere ne kadar uyulduğunu hep birlikte içimiz acıyarak görüyoruz." 

ŞEVKİMİZ KIRILIYOR

Koca'nın açıklamaları şu sözlerle devam etti:

"Şu ana kadar sağlık kuruluşlarımızda virüsün bulaşmasından kaçamayan 29 bin 865 çalışanımız oldu. Ne yazık ki 52 sağlık çalışanımızı da yitirdiklerimiz arasında ebediyete yolcu ettik. Tümüne Allah'tan rahmet diliyorum. Bu ortamda, sağlık kuruluşlarımızda hala şiddete başvuranların olması, sağlık personelimizin menfur saldırılara muhatap olması içimizi acıtıyor, şevkimizi kırıyor."

ARTIŞIN EN FAZLA OLDUĞU İLLERİN BAŞI: ANKARA

"Ülke genelinde durum kontrol altında. İstanbul'da Trakya'da ve Ege Bölgesi'nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da maalesef bir artış var. Son dönemde artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor. Yer yer Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa ve Batman gibi bazı illerimizde hızlı hasta artışlarına bağlı hastane sıkıntısı yaşandı. Hızlı müdahale ile sorunlar aşılmaktadır. Diyarbakır gibi bazı illerimizde yakın çalışmalarımız sürdürülmektedir." 

AŞI ÇALIŞMALARI

"Özellikle şu an yurt dışından iki aşıyla ilgili Bakanlığımız onay verdi, Faz 3 çalışması için. Bu Faz 3 çalışması için her biri için farklı 8-10 merkezde bu çalışmalar sürdürülüyor olacak. Bu çalışmalara izin verilirken gönüllülük esasına göre bu izinler veriliyor yani hiç kimseyi zorlayan bir çaba içinde değiliz. Bunu bir zorlamayla yapmıyoruz, bunu tamamen gönüllülük esasına göre yapıyoruz. Bu üzerinde çalışılan aşılarla ilgili bizim temelde var olan etkinliğini son derece önemli. Bizim kendi yaptığımız çalışmalar, ülke olarak yaptığımız çalışmalar ise faz 1 çalışmasına doğru gelen çalışmalar var. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili gelişme olacak. 2 çalışma dışında 3'üncü bir çalışmanın müracaat oldu. Rusya'da yapılan Faz 3 çalışmasına gelen bir çalışma için müracaat edildi. Dosyasına bakıldı. Bu anlamda önemli bir aşamada olduğunu söyleyebilirim."

FUTBOL MAÇLARI SEYİRCİLİ Mİ OYNANACAK?

"Belli bir döneme kadar, belki yılın ilk yarısı için müsabakaların seyircisiz olması şeklinde bir öneri var. Seyircili olmaması, seyircisiz futbol müsabakalarının devam etmesi şeklinde Bilim Kurulunun bir önerisi var."

YENİ ATAMALAR SÖZ KONUSU

"Atamayla ilgili ihtiyaç durumuna göre baştan 4 ay önce bir atama dönemi yaşamıştık. Ama önümüzdeki dönemde devreye girecek hastanelerimiz olacak. Konya açıldı, yakın zamanda açılışı yapılmış olacak. İstanbul'da benzer şekilde Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi bu hafta sonu açılmış olacak. Seyrantepe benzer şekilde yakın zamanda açılmış olacak. Hastanelerin devreye girmesiyle birlikte bu anlamda alım söz konusu olacak."

MASKESİZ ÇIKMAYIN

Sözlerini noktalamaya hazırlanan Koca, İçişleri Bakanlığı ile etkin bir mücadele verdiklerine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

"Maske, mesafe ve hijyen noktasında Sayın Cumhurbaşkanımızın son derece hassasiyet ve gayret içerisinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu noktada da birçok defa da özellikle maske, mesafe ve temizlik konusunu gündeme getirdiğini biliyoruz ama yer yer ihlal edildiğini görüyoruz. Bizim vatandaş olarak özellikle maskesiz dışarıda olmamamız mesafe ve temizliğe de aşırı özen göstermemiz gerektiğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum."