Ancak yetkililer, Batı kaynaklı parçalara erişimi engelleyen, maliyetleri yükselten ve ciddi gecikmelere neden olan yaptırımlar nedeniyle Moskova'nın savaşın ihtiyaçlarını karşılayacak kadar silah ve mühimmatı yurt içinde üretemediğini söylüyor.
Bu değerlendirme, Rusya'nın son dönemde savaş alanında elde ettiği kazanımların ardından geldi; bunların en önemlisi de Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki Avdiyivka'nın ele geçirilmesiydi. Moskova halihazırda doğudaki ayrılıkçı cumhuriyetler ve Kırım da dahil Ukrayna'nın 5'te birini kontrol ediyor.
Savaş üçüncü yılına girerken üst düzey bir yetkili, "Rusya'nın Ukrayna'ya boyun eğdirmek gibi maksimalist hedeflerinden vazgeçtiğine inanmıyoruz" dedi. Ancak aynı zamanda uluslararası kısıtlamaların, yeni sistemlerin geliştirilmesi ve eskilerinin onarılması üzerinde büyük bir olumsuz etkisi olduğunu da sözlerine ekledi. Bu durumun da "üretilen silahların kalitesi üzerinde uzun vadeli sonuçlar doğuracağını" belirtti.
Ukrayna'yla savaşmak için yeterli teçhizat ve mühimmat temininde yaşanan "aşırı zorluklar", Rusya'nın "aslında yabancı güçlere verilmek üzere tasarlanmış askeri teçhizata el koymasına" neden oldu.
Bunun, geçen yıl martta Hindistan parlamento komitesinin yaptığı ve Hindistan Hava Kuvvetleri'nin Su-30MKI ve Mig-29 savaş uçakları için beklenen "büyük bir yedek parça teslimatını" alamayacağını ortaya koyan bir açıklamaya atıfta bulunduğu düşünülüyor. Ancak Hindistan, Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesinin ardından Ukrayna'ya verdiği silah siparişlerinin teslim edilmemesiyle benzer sorunlar yaşamıştı.
Bu arada Rusya, İran ve Kuzey Kore'den gelen füze ve drone ithalatını önemli ölçüde artırdı.
Geçen ekimde Joe Biden yönetimi, "son haftalarda" Kuzey Kore'den Rusya'ya "ekipman ve mühimmat" taşıyan yaklaşık bin nakliye konteyneri gönderildiğini söylemişti. Amerika'nın bu raporlarını, Londra merkezli düşünce kuruluşu Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü (RUSI) de doğrulamıştı:
Rusya muhtemelen Kuzey Kore mühimmatını büyük çapta cephelere sevk etmeye başladı.
ABD'li güvenlik analistleri ayrıca İran'ın Moskova'ya aralarında 297 ila 700 kilometre mesafedeki hedefleri vurabilen Fatih-110'ların da bulunduğu kısa menzilli balistik füzeler de dahil yüzlerce füze tedarik ettiğini belirtti.
AB ülkeleri, Ukrayna'ya karşı savaşında Moskova'ya yardım ettiğinden şüphelenilen kişi ve kurumları hedef almak üzere Rusya'ya karşı yeni bir yaptırım paketinde anlaşmaya vardı. Bu liste yaklaşık 200 kurum ve kişiyi içeriyor. Halihazırda 27 ülkeli bloğun dönem başkanlığını üstlenen b, "bu paketin AB tarafından onaylanan en kapsamlı paketlerden biri olduğunu" söyledi.