Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (kovid-19 veya covid-19), adeta bütün bir yılı felç etti. Vatandaşlar büyük bir umutla bilim dünyasından gelecek bir aşı haberini beklerken, beklenen haber Almanya'daki biyoteknoloji firması olan Biontech'in kurucularından geldi.

Firmanın kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, yeni tip koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyla herkese umut olmayı başarırken, Financial Times (FT) Gazetesi tarafından da "Yılın Kişisi" ödülüne layık görüldü.

1 YILDAN KISA SÜREDE COVİD-19 AŞISINI BULDULAR

İngiltere merkezli Financial Times gazetesi tarafından Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci hakkında bir yazı yayımlandı. Söz konusu yazıda çiftin bir yıldan kısa bir süre içinde covid-19 aşısı geliştirip olağanüstü bir ticari ve bilimsel başarı elde ettiğine dikkat çekildi.

Covid-19 aşısını bulan Türk çift, evrak işleriyle meşgul

Söz konusu yazıda Türk çiftin, geçtiğimiz hafta dünyanın dört bir yanında bulunan ilaç düzenleyicisi kurumların evrakları ile alakalı işlerle meşgul olduklarından ötürü, Margaret Keenan adlı 90 yaşındaki bir kadının İngiltere'de yer alan bir hastanede aşı olduğunu gösteren görüntüleri bile kaçırdığı, söz konusu gelişmeden ancak arkadaşları tarafından atılan mesajlar doğrultusunda haberleri olduğu belirtildi.

Hastalığa karşı insanlığın mücadelesinin başlangıcı

90 yaşındaki kadının aşı olduğuna ilişkin görüntülerin, dünya  genelinde 1.6  milyondan daha fazla cana mal olan hastalığa karşı insanlığın bir mücadeleye giriştiği anlamına geldiği söylendi.

TİCARİ VE BİLİMSEL BİR BAŞARI HİKAYESİ

Şahin ve Türeci çiftinin bir yıldan daha az bir sürede etkili ve güvenli bir koronavirüs aşısı geliştirebilmelerinin büyük bir başarı olduğuna vurgu yapılan haberde, çiftin geliştirdiği aşının dünyanın en güvenilir düzenleyicilerinden 2 tanesinin onayını almayı başaran ilk aşı olduğu belirtilerek, Yılın Kişisi Ödülü'nün Dr. Şahin ve Dr. Türeci'ye verildiği açıklandı. Çiftin, "ticari ve bilimsel bir başarı hikayesinin sembolü" olarak nitelendirildiği görüldü.