Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pakistan Başbakanı Şerif, Pakistan Savunma Üretim Bakanı Muhammed Israr Tareen, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Amjad Khan Niyazi ve diğer yetkililerle Pakistan MİLGEM Projesi'nin üçüncü gemisi Badr'ın Karaçi Tersanesi'ndeki denize indirilme törenine katıldı.

Törendeki konuşmasına dost ve kardeş Pakistan'ı bir kez daha ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Bakan Akar, "Bugün, Pakistan Silahlı Kuvvetleri için gerçekleştirilen MİLGEM korvet projesinin önemli bir aşamasına daha geldik." diye konuştu.

Proje kapsamındaki gemilerin Pakistan'ın savunmasında hayati görevler üstleneceğine, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine faydalı olacağına, bölgede ve dünyada barış ve istikrara katkıda bulunacağına inandığını kaydeden Akar, "25 Ekim 2020'de Karaçi Tersanesi'nde gerçekleştirilen MİLGEM korvet PNS Badr'ın kızağa konma törenine katılmaktan onur duydum. Şimdi, bu geminin denize indirilme törenine katılmak benim için bir zevk." açıklamasında bulundu.

Korvetlerin sahip olduğu özelliklere vurgu yapan Akar, "MİLGEM Sınıfı Korvetler, Pakistan Deniz Kuvvetlerinin teknolojik olarak en gelişmiş su üstü platformlarından biri olacak. Karadan karaya ve karadan havaya füzeler, denizaltılara karşı silahlar, gelişmiş komuta kontrol sistemi de dahil olmak üzere son teknoloji ürünü silahlar ve modern sensörlerle donatılmış olan bu gemiler Pakistan Deniz Kuvvetlerinin yeteneklerine önemli katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Pakistan Deniz Kuvvetleri için Türkiye'de inşa edilen sınıfının ilk gemisi PNS Babur'un, 15 Ağustos 2021'de İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi'nin de katıldığı törenle denize indirildiğini anımsatan Akar, PNS Babur'un 2023'te, sınıfının ikinci gemisi PNS Badr'ın 2024 yılında hizmete alınmasının planlandığını belirtti.

Bu yıl içinde İstanbul'da denize indirilecek PNS Khaibar'ın 2024'te Pakistan Donanmasına teslim edileceğini bildiren Akar, Karaçi'de inşa edilecek olan dördüncü geminin de 2025'te hizmete gireceğini aktardı.

Söz konusu projelerin hayata geçirilmesinde zamanın önemine dikkati çeken Akar, şunları söyledi:

"Böylesine büyük bir projenin, küresel koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine rağmen 'en düşük maliyet', 'en yüksek kalite' ve 'en kısa süre' ilkelerine göre zamanında gerçekleştirilmesi, ortak proje yönetim kabiliyetimizi, iş disiplinimizi ve kararlılığımızı göstermesi açısından da önemlidir. Teknolojik bağımsızlığın öneminin her geçen gün arttığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu bağımsızlık sayesinde milli savunma ve güvenlik ihtiyaçlarımızı gerçekten karşılayabiliyor ve uluslararası sorumluluklarımızı yerine getirebiliyoruz. Türkiye savunma sanayisinde önemli adımlar attı. Yerli üretimin payı şu anda yüzde 80'i aşmış durumdadır. Yerli ve milli imkanlarla üretilen silah ve teçhizatın çoğu muharebe koşullarında kendini ispatlamıştır. Türk savunma sanayi şirketleri artık uluslararası savunma firmalarının en büyükleri arasında yer almaktadır. Savunma sanayide, halihazırda öncülük ettiğimiz ve üretimde bulunduğumuz seviyenin de üstüne çıkmamız gerekiyor. Bu kapsamda MİLGEM projeleri hızla gelişmekte ve tüm bunlar teknolojik bağımsızlığın bir işaretini teşkil etmektedir."

'PAKİSTAN BİZİM İKİNCİ EVİMİZ'

Bu projede gemilerin inşa ve montajının yerel kurum, kuruluş ve firmaların katılımıyla gerçekleştirildiğine işaret eden Akar, "Hem ülkelerimizin güvenliği hem de teknolojik bağımsızlığı açısından kritik öneme sahip bu tür projelerin sayısını artırmaya devam edeceğimize inanıyorum." dedi.

Pakistan'ın, Türk halkının kalbinde her zaman müstesna bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akar, şöyle devam etti:

"Pakistan bizim ikinci evimiz. Ülkelerimiz arasındaki kardeşlik bağlarından aldığımız güçle, ilişkilerimizi daha üst seviyelere taşımak için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişki, diğer ülkeler arasındaki normal ilişkilerden farklı olarak kendine özgü bir yapıya sahiptir. Türkiye ile Pakistan arasında var olan tarihi, köklü dostluk ve kardeşlik sayesinde her alanda yakın iş birliği içinde hareket etmeye devam ediyoruz. Milli Mücadelemizde Pakistanlı kardeşlerimizin verdiği desteği asla unutmayacağız. Kederli zamanlarda olduğu gibi kıvançta da her zaman bir arada olacağız."

'İKİ ÜLKE ARASINDAKİ KARDEŞLİK BAĞLARI DAHA DA GÜÇLENECEK'

Bölgenin zor bir dönemden geçtiğini, birden fazla kriz alanıyla çevrili olunduğunu ifade eden Akar, "Böylesine hassas bir dönemde, tarihimizin ve medeniyetimizin omuzlarımıza yüklediği büyük bir sorumluluk var." diye konuştu.

Akar, icra ettiği harekatlar açısından tarihinin en yoğun dönemini yaşayan Türkiye'nin, dostlarının ve müttefiklerinin yanında olmaya elinden geldiğince devam ettiğini söyledi. Akar, "Bugün tanık olduğumuz her şey, ülkelerimizin güçlü bir savunma sanayisine, etkin ve caydırıcı silahlı kuvvetlere sahip olmasının şart olduğunu göstermektedir. Türkiye, bu ruhla ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde, başta savunma sanayi olmak üzere hemen her alanda önemli adımlar atmıştır. Biz de dostlarımız ve ortaklarımızla tecrübelerimizi ve savunma sanayisi ürünlerini paylaşmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

Pakistan Savunma Üretim Bakanlığı ve ASFAT'ın tüm üyelerini, Karaçi Tersanesi çalışanlarını ve projenin uygulanmasına katkıda bulunan herkesi tebrik eden Akar, "İnşallah bu gemiler iki ülke arasındaki iş birliği ile dostluk ve kardeşlik bağlarını daha da güçlendirecektir" dedi.

Pakistan Donanması için "Denizleriniz sakin, pruvanız neta olsun" diyen Akar, sözlerini "Türkiye Pakistan kardeşliği çok yaşa" anlamına gelen Urduca "Türkiye Pakistan dosti zindabad" sözleriyle tamamladı.