Daha önce pek çok gemide çalıştığını ve bir gün Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'nde görev yapacağı günü hayal ettiğini söyleyen Kaptan Cankat Uzşen, 9 Ağustos tarihinde Demre-1 lokasyonuna yol almadan önce 35 günlük yoğun bir programdan geçtiklerini anlattı. 

Uzşen, 54 kişilik bir ekipleri olduğunu vurgulayarak, "Ekip sürekli gemideydi herhangi bir değişim olmadı. Pandemi sürecinde kurumumuz gerekli tedbirleri aldığı için herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Gemiye katılırken yapılan sağlık kontrolleri, gemiye gelirken kurum tarafından servis ayarlanması gibi uygulamalarla biz bu süreci herhangi bir sıkıntı yaşamadan atlattık." dedi.

12 SAATLİK VARDİYA

Uzşen, mesai saatlerinde uyku düzeninin çok önemli olduğunun altını çizerek 12 saatlik mesaileri sabah ve akşam olmak üzere iki vardiyaya ayırdıklarını belirterek, "Personelimiz televizyon seyredebiliyor, dinlenme salonunda oturup çeşitli oyunlar oynayabiliyor. Kütüphanemiz, masa tenisimiz ve spor salonumuz var. Ayrıca internete erişim imkanımız var. Tüm personelimiz istirahat saatlerinde tüm bunlardan sınırsız şekilde faydalanabiliyor." dedi.

2010 YILINDAN BERİ UZUN YOL KAPTANI

Yabancı ülkelerin araştırma ve sondaj gemilerini gördükçe bir gün Türkiye'nin de bu gemilere sahip olacağını hayal ettiğini belirten Uzşen, "Devletimizin 'Milli Enerji ve Maden Politikası' çalışmalarıyla bu gemilere kavuştuk. Kavuştuktan sonra bunlara bakarak acaba bir gün bizlere nasip olur mu Oruç Reis'te çalışmak derdik. Çabaladık, çok çalıştık, mesleğimizde doğru şekilde ilerledik." dedi.

Oruç Reis yüzde 90 yerli tasarım

"Yüzde 90 yerli tasarım, işçilik ve entegrasyonu olan Oruç Reis gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları gerçekleştirebiliyor.

Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki 5-6 araştırma gemisinden biri olan gemide, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor."