Kızımın okulundan haber geldi dediler ki; “Harezmi toplantısı var. Şu gün şu saatte bekliyoruz”
Gittim.
Sadece 25-30 veliyi çağırmışlar.
Allah Allah!..
El Harezmi’yi biliyorum da fakat ne alaka!..
Durup dururken nereden çıktı şimdi bu! dedim.
O Pazar günü kalktık gittik.
Bu arada ben de ‘daha geniş kapsamlı’ bir araştırma yaptım notlarımı aldım hazırlıklıyım. Ne de olsa gazeteciyiz!
Toplantının yapıldığı salona girdik, bazı öğretmenlerimiz bizi sıcak bir tebessümle kapıda karşıladı. “Hoşgeldiniz” dediler.
Ardından okul müdürümüz girdi içeri.
Çok vizyoner bir iderecidir, girer girmez konuya mizahi bir giriş yaptı koptuk..
“Hoşgeldiniz. Önce size HAREZMİ nedir onu anlatacağım çünkü az önce buraya geliyordum, merdivenleri inerken bir velimiz “Harezmi toplantısı varmış hocam nerede acaba? Bizim çocuk kötü bi’şey yapmış herhalde çağırmışlar” dedi.
!!!..
(Salonda gülüşmeler )
Harezmi!
Bilen vardı bilmeyen vardı, müdürümüz haklıydı, anlatınca bilen de bilmeyen de herkes aydınlandı ..
HAREZMİ?
''Sekiz diğer sekizden çıkınca geriye bir şey kalmaz. Boş kalmaması için bir dairecik koy'' diyen HAREZMİ sıfırı bulan Türk dünyasını temsil eden Özbek bilim insanıdır..
Cebirin babası, algoritmanın yaratıcısı zamanın en büyük islam bilgini El Harezmi “0” sıfırı bulmasaydı ne olurdu?
Bu soru bi kenarda dursun ben başka bi’şeyden “kısaca” söz edeceğim..
Çocuklar, okullarda öğrendikleri teorik bilgileri günlük hayatta kullanabilsinler pratiğe dönüştürebilsinler diye şu aralar HAREZMİ adı verilen bir eğitim modeli deneniyor.
MEB’in belirlediği pilot okullardan biri de kızımın okulu ve Harezmi’ye seçilen sınırlı sayıda çocuk arasında kızım Nazenin’de var.
Bu modelde temel amaç 21.yy becerileri ile donanmış bir neslin yetişmesini sağlamak, dijital veya robotik teknolojileri tüketen değil, üreten bir toplum haline gelebilmek.
Harezmi olarak isimlendirilmesinin nedeni ise, bilgi temelli düşünme, bu düşüncenin makine ve teknolojiye aktarımı konusundaki ilk çalışmaların Müslüman bir şahıs tarafından gerçekleştirilmesinin yaratacağı motivasyon olarak düşünülmüş olmalı..
Harezmi Eğitim Modeli, teknolojiyi tüketen olmaktan çıkıp, üreten ve şekil veren bir neslin yetişmesini hedefliyor. Bu kapsamda ise, bilgi temelli düşünme biçimini öğrenilirken, disiplinler arası iletişime önem veriliyor ve birden fazla disiplinden yararlanılarak bilgi üretme, yorumlama ve sorunları tanımlama becerilerinin geliştirilmesi sağlanıyor olacak.
Seçilen öğrenciler hafta bir gün okul çıkışı bir araya gelerek hayattaki problemlerin çözümüne yönelik bir dizi eğlenceli etkinlikle çocukların kodlamayla problem çözme becerisinin gelişmesinin amaçlandığı kursta sosyal-fen-din- İngilizce-bilişim branşında öğretmenler katılıyor.
Bu öğretmenler daha öncesinde Harezmi eğitim modeli branşında eğitime tabi tutulan ve sertifikalandırılan “gönüllü” öğretmenler. Gönüllü! Burası işte çok önemli..
Daha çok şey yazılır ama fazla uzun yazı okunmaz bilirim.
Özetle; bu modelden yararlanan çocukların hepsi istisnasız çok mutlu ve günün sonunda veliler daha mutlu..
MEB Bakanımızdan ricamız bu modelin zaman kaybedilmeden hızla ülkemiz genelindeki diğer okullara