Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink, kendisine düzenlenen bir suikast neticesinde yaşamını yitirmişti.

Suikastın tetikçisi Ogün Samas, cezaevinde yattığı sıralarda, 30 Temmuz'da karara bağlanan yargılama neticesinde beş ayrı suçtan 5 yıl 11 ay hapse mahkum edilmiş, tahliyesine yalnızca bir hafta kalmışken tekrar tutuklanmıştı.

GARDİYANLARA SALDIRMIŞ

Ogün Samast'ın tahliye ihtimalini ortadan kaldıran olay 2017'nin Ocak ayında yaşanmıştı. İddianame ve mahkeme zabıtlarına göre Samast, odasındaki butona basarak hapishanenin baş memuru ile konuşmak istediğini bildirdi.

Öğlen vardiyasında çıkış yapmaya hazırlanan baş memur Alparslan Barış Çelik, ancak çıkış işleminden sonra görüşme gerçekleştirebileceklerini Samast'a iletmişti. Samast bunu kabul etmemiş, küfürler etmeye başlamıştı.

CEBİNDEN BİR BIÇAK ÇIKARTTI

İnfaz memuru Adem Yetgin'in ifadelerine göre Samast, küfürler eşliğinde hücreden aldığı bir kupa bardağı mazgala fırlatınca bardak tuzla buz oldu. Ardından cebinden bir bıçak çıkaran Samast, gardiyanların üzerine yürüyerek, "Hepinizi doğrayacağım!" dedi.

SUÇLAMALARI REDDETTİ

Başmemur Mustafa Aydın, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Sanığın elindeki bıçakla bize yöneldiğini ve 'hepinizi doğrayacağım' şeklinde tehdit ettiğini duydum. Hemen müdahale ettik. Müdahale sırasında bıçak arkadaşımızın boğazına geldi. Diğer arkadaşımız elinden yaralandı. Gayretlerimizle sanığı başka bir odaya aldık." 

Ogün Samast ise bu suçlamaları, "Cam kırılmadı, çatladı, parasını da ödedim. Hiç kimseye küfür ve hakaret etmedim. Sorgusuz sualsiz içeri girerek beni darp ettiler." diyerek yalanlandı.

NE OLMUŞTU?

19 Ocak 2007'de Hrant Dink'i katleden Ogün Samast, 22 yıl 10 ay hapis cezası almış, 18 yaşından küçük olması neticesinde "suça sürüklenen çocuk" olarak kabul edildi. 6 Ağustos'ta 'koşullu salıverilme' hakkına kavuşacak olan Samast, 30 Temmuz'da verilen karar doğrultusunda:

"Mümas tehdit" suçundan 10 ay; "silahlı tehdit" suçundan 3 yıl 1 ay; iki ayrı "kasten yaralama" suçundan 11 ay; "kamu malına zarar vermek" suçundan 1 yıl 1 ay olmak üzere toplam 5 yıl 11 ay hapis cezası verildi. Cezası ertelenmedi, bu suçlardan da tutuklanarak tekrar cezaevine gönderildi. Samast bu suçların cezasını yatmadan tahliye olamayacak.