Kurtulmuş, bu ilkelerin tarih boyunca Türk devlet yönetiminin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Türkiye'nin küresel sorumlulukları kapsamında aleme nizam verme hedefinin sürdüğünü vurguladı. Türkiye'nin Filistin, Afrika ve göçmen krizlerine kayıtsız kalamayacağını belirten Kurtulmuş, bu sorumluluğun Türkiye'nin devlet felsefesinde köklü bir yeri olduğunu söyledi.

Numan Kurtulmuş: “Bizim bu bütün tarihi birikimimiz boyunca birkaç tane temel hasletimiz vardır devlet yönetiminde. Bunlardan birisi; insanı yaşat ki devlet yaşasın. İkincisi; devlet-i ebed müddet. Yani bizim devletimizi kıyamete kadar sürecek olan bir devlettir. Devlet felsefemizin üçüncüsü ise; Nizam-ı alem ülküsüdür. Bizim devlet felsefemizin temelinde nizam-ı alem vardır. Yani biz Türk milleti olarak aleme nizam vermeyi kendi devletimizin önemli vazifelerinden birisi görürüz ve onun için hareket ederiz. Bu üç hedefi de önümüzdeki insanlığa birer sorumluluğumuzun birer parçası olarak görürüz.”
  
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, " Şimdiye kadar geçmiş dönemlerde 16 devlet kurmuş ve sonuncusu olarak da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kurmuş olan milletimizin, tarihsel bir sürekliliği vardır. Bu devletlerin her biri birbirinin devamıdır. Başka bir milletin devleti değildir. Selçuklu da bizimdir, Osmanlı da bizimdir, Cumhuriyet de bizimdir. Bunların arasını ayıran da bizden değildir. Bu kadar açık söylüyorum.” dedi.
  
Türkiye Yüzyılı için ilim, teknoloji, sanat ve edebiyat başta olmak üzere her alanda güçlü bir Türkiye'nin ortaya konulması gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti: "Gençlerimiz sadece kendileriyle değil dünyanın bütün gençleriyle yarışacak güçlü bir gençlik olmak mecburiyetindedir. Sizin üstün başarınız, sadece sizin ve ailenizin başarısı değil 85 milyon vatandaşlarımızın ortak bir başarısıdır. Siz, LGS’de 500 tam puan alarak sadece kendi alanınızda bir hedefe ulaşmış olmuyorsunuz aynı zamanda bu ülkenin hedeflerine ulaşması için koşuya çok hızlı bir şekilde başlıyorsunuz. Allah bilginizi, insanlığın hayrına kullanmayı nasip etsin. Önümüzdeki bu büyük mücadelede, sadece kendi kişisel hayatınızla ilgili değil bütün ülkemiz ve insanlık adına sizlere başarılar diliyorum. "
 
Kurtulmuş, hayatın sadece kişisel hedeflerin gerçekleştireceği bir yer olmadığına işaret ederek, "Bu salondan dünyanın en iyi genetik ve yazılım mühendislerinin, hukukçularının, doktorlarının, sanatçılarının ve sporcularının çıkacağına adım kadar eminim. Her biriniz seçtiğiniz alanda dünyanın en iyilerinden olmak için mücadele edeceksiniz. Ancak hayat sadece maddi başarıdan ibaret değildir. " dedi. Kişisel hayatlarında çok başarılı olmalarına rağmen bireysel hayatlarında mutsuz olan birçok insan olduğunu aktaran Kurtulmuş, insanoğlunun sadece maddi bir varlıktan ibaret olmadığını ve sadece maddi başarıyla mutlu olamayacağını söyledi.