Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlama amacıyla hazırlanan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden Cumhuriyet’in ilk yıllarına uzanan dönemdeki kadın kıyafetlerini içeren sergi, 29 Ekim tarihine kadar Abdülmecid Efendi Köşkü’nde ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek. Bugüne kadar 133 bini aşkın sanatseverin ziyaret ettiği sergi, pazartesi günleri hariç 11.00 – 19.00 saatleri arasında görülebilir.
Koç Holding ve Vehbi Koç Vakfı’nın desteğiyle, Sadberk Hanım Müzesi tarafından, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı anısına düzenlenen “Mâzîden Âtîye Zarâfet, Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminden Cumhuriyet’in İlk Yıllarına Kadın Kıyâfetleri” sergisi, 1954 yılından bu yana düzenlenen dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarından iF DESIGN AWARD’ta ödüle layık görüldü. Sergi; 9 farklı disiplinde 72 ülkeden 10.800 başvurunun yapıldığı Almanya merkezli yarışmada, iki aşamalı değerlendirmeyi başarıyla tamamlayarak, kültürel sergiler kategorisinde ödülün sahibi oldu. Tarihî Abdülmecid Efendi Köşkü’nde yer alan sergi iklim, ses, aydınlatma gibi faktörlerdeki iyileştirmeler sonucu ortaya çıkan iç mekân tasarımıyla ödüllendirildi.
Müzik ve video enstalasyonlarının eşlik ettiği sergiye, ziyaretçiler de yoğun ilgi gösteriyor. Açıldığı 29 Ekim 2023 tarihinden bugüne dek 133 bini aşkın kişiyi ağırlayan sergi, yoğun ilgi üzerine 29 Ekim 2024 tarihine kadar uzatıldı. Sergi, pazartesi günleri hariç 11.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Kadınların, kıyâfetleri ve çağdaş yaşamdaki rolleri üzerine keyifli bir zaman yolculuğu
Sergi kapsamında sanatseverler; 19. yüzyılda saraylı ve şehirli kadınların, Avrupa modasını takip etmesiyle başlayan ve Cumhuriyet’in ilanıyla hız kazanan kıyâfet dönüşüm süreciyle beraber, kadınların çağdaş yaşamdaki rolleri ve elde ettikleri hakları kapsayan bir zaman yolculuğuna çıkıyor.
Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nun yanı sıra Rahmi M. Koç Müzesi, İnönü Vakfı, Mutlu İlmen, Ayfer Neyzi, Ömer M. Koç ve Yapı Kredi koleksiyonlarından da eserlerin yer aldığı sergide, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e özel bir bölüm de bulunuyor. Latife Hanım, Mevhibe İnönü ve Afet İnan’ın elbiseleri ise ilk kez bir arada sergileniyor.