Bilimsel olarak faydaları kanıtlanmış tarçın, havlıcan, karanfil, karabiberi ıhlamur, defne, nane, yasemin, kekik, zerdeçal, kuşburnu, papatya ve limon kurusu kabuklarıyla meydana gelen sultan çayı, özellikle enfeksiyon hastalıklarına fayda sağlar. Osmanlı döneminde savaştan dönenlere direk olarak ikram edilir. Bunun dışında misafirlere yemekten sonra verilir. Ayrıca yemek yemiş misafirlere ise gül lokumuyla beraber sunulur. Bazıları çaya ekstra keçiboynuzu, kakule ve safran da ekler. Birden fazla faydalı bitkinin bir araya gelmesiyle yapıldığından güçlü bir ilaç etkisi sağlar.
SULTAN ÇAYI NASIL YAPILIR?
Her bitkinin kendine özgü demlenme şekli olduğundan uzmanlar sulan çayını yaparken dikkatli olunmasını tavsiye eder. Kaynamış suya kurutulmuş her bitkiden bir tutam eklenir. 5-8 dk demlenmesi beklendikten sonra süzülerek bardaklara konulur. Yanına gül lokumu ya da içine bal eklenerek içilmesi tavsiye edilir. Bitkiler suyun içindeyken kesinlikle kaynatılmamalı. Bazı bitkilerin içindeki maddeler zararlı olabilir. Sultan çayı tok karna içilmeli.
SULTAN ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
-C vitamini bakımından zengin olan sultan çayı vücutta serbest radikallı hücre sayısını azaltır. Bu sayede bağışıklığı virüslere karşı güçlendirir.
-Özellikle adet döneminde geçen şiddetli sancıları azaltmak için tercih edilebilir. Doğal yolla tedavi ederek sancıların ve kanamanın şiddetini azaltır.
-Güçlü bir toksin atıcı olduğundan vücutta bölgesel ödemlerin atılmasını sağlar. Bölgesel kilo problemi olanların tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca sindirimi kolaylaştırır. Besinlerin kolayca sindirilmesini sağlar. Hazımsızlık şişkinlik sorunlarını önler.
-Sık sık baş ağrısı problemi olanlar gece yatmadan önce ya da öğle yemeğinden sonra tüketebilir. Sinir hücrelerini yatıştırdığından beyne giden kan akışının daha kontrollü olmasını sağlar.
-Antiseptik özelliği sayesinde idrar yoluyla enfeksiyonların atılmasına yardımcı olur.
-Kasların gevşemesini sağlayarak vücut ağrılarının yaşanmasını engeller.