Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından icra edilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

SAKARYA ZAFERİ’NİN 103’ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci, şanlı tarihimizin unutulmaz zaferlerinden biri olan Sakarya Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümünü bir kez daha kutluyor; başta Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere millî mücadele kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.

Yine 134 yıl önce Türk-Japon dostluğu için yola çıkan ve dönüş yolunda fırtınaya yakalanarak 16 Eylül 1890’da batan Ertuğrul fırkateynindeki şehitlerimizi de rahmetle yâd ediyoruz.

95 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, terörü kaynağında yok etme anlayışı doğrultusunda sürekli ve kapsamlı olarak gerçekleştirdiği operasyonlarla;

- Son bir haftada 95 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

- Böylece, 1 Ocak’tan bugüne kadar 983’ü Irak’ın, 980’i Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 1.963 olmuştur.

2 ve 9 Eylül’de Irak’ın kuzeyindeki Metina, Zap, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos’ta bulunan terör hedeflerine yönelik icra edilen hava harekâtlarıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak, depo ve terör örgütünün kullandığı tesislerden oluşan toplam 41 hedef başarıyla imha edilmiştir.

Azami oranda yerli ve millî mühimmat kullanılarak gerçekleştirilen harekâtlarda ilk belirlemelere göre 27 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Hedeflerdeki etki kıymetlendirmesi devam etmektedir.

Ayrıca, bu hafta içerisinde Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 2 PKK’lı terörist daha Habur’daki Hudut Karakolumuza teslim olmuştur.

9-10-11 Eylül tarihlerinde şehit olan kahraman silah arkadaşlarımız; Piyade Üsteğmen Ömer Fatih Ayar, Topçu Uzman Çavuş Mehmet Kökcü ve Piyade Uzman Çavuş Onur Çapan’a bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz.

HUDUTLARDA 493 ŞAHIS YAKALANDI

Cumhuriyet tarihimizin en yoğun tedbirleri ve tesis edilen kademeli güvenlik sistemiyle uluslararası standartlarda korunan hudutlarımızda;

- Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 493 şahıs yakalanmıştır. 1.545 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Yakalanan şahıslardan 6’sı terör örgütü mensubudur.

- Böylelikle, 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 10 bin 91’e yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 75 bin 332 olmuştur.

1’İNCİ ORDU KOMUTANIMIZ YUNANİSTAN’I ZİYARET EDİYOR

Sayın Bakanımız, 8 Eylül’de Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan ve İstanbul Tersanesi Komutanlığımız tarafından restorasyonu tamamlanan Savarona’da inceleme ve denetlemelerde bulunmuştur.

10 Eylül’de Batum’da gerçekleştirilen Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Savunma Bakanlarının yer aldığı “Üçlü Savunma Bakanları 11’inci Toplantısı”na katılan ve “Üçlü Mutabakat Metni”ni imzalayan Sayın Bakanımız, mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler de gerçekleştirmiştir.

11 Eylül’de resmî ziyarette bulunmak üzere Kazakistan’a giden, ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştiren Sayın Bakanımız bugün de Kazakistan temaslarına devam etmektedir.

Türkiye ile Yunanistan arasında “Güven Artırıcı Önlemler 2024 Yılı Uygulama Planı” kapsamında 1’inci Ordu Komutanımız 11-12 Eylül’de Yunanistan 1’inci Ordu Komutanı’nı (Larissa/Yunanistan) ziyaret etmektedir.                          

İSRAİL’İN SALDIRILARINI LANETLİYORUZ

İşlediği savaş suçlarına bir yenisini daha ekleyen İsrail’in, Han Yunus’ta ilan ettiği sözde “insani bölge”de sivillerin kaldığı çadırlara saldırarak onlarca Filistinliyi katletmesini lanetliyoruz.

Yaklaşık bir yıldır devam eden İsrail’in saldırıları ile 41 binden fazla masum Filistinli hayatını kaybetmiş; hastaneler, eğitim kurumları, mülteci kampları yerle bir edilmiştir.

İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail’in Filistin halkına yönelik vahşetine uluslararası toplum maalesef seyirci kalmaya devam etmektedir.

En kısa zamanda ateşkesin temin edilmesi ve insani yardımların Gazze’ye erişiminin önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.