Memur ve emekli zammı için kritik verilerden biri olan enflasyon verisine dair Merkez Bankası 3 veri açıkladı. B

Bunlar: Bankanın yıl sonu enflasyon tahmini, üst banttaki tahmin ve piyasanın enflasyon beklentisi. Yeni OVP'de güncellenen yıl sonu enflasyon beklentileriyle beraber emekli ve memur zammı için yeni oranlar ortaya çıktı. Bu verilerle Ocak'ta ne kadar memur veya emekli maaşı alacağını merak eden vatandaşlar için hesaplama yapılabiliniyor. Peki Merkez Bankası'nın, piyasanın ve OVP'deki enflasyon beklentilerinin gerçekleşmesi senaryolarına göre maaşlar ne kadar zamlanır? İşte memur ve emekli zammı için merak edilen 4'lü hesap…

Merkez Bankası yıl sonunda yüzde 38 enflasyon beklerken yaptığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yüzde 43.31 çıktı. Yeni OVP'de ise yüzde 41.5 olarak güncellendi. Böylece memur ve emekli maaşı için yeni zam oranı ortaya çıktı. İşte emekli maaşı ve memur zammı için yeni oranlar…

Temmuz ayında 6 aylık enflasyon yüzde 24.73 çıkarken SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu oranda enflasyon artışı aldı. Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşme artışla birlikte yüzde 19.31 oranında artış aldılar. Ocak'ta ise hem memurlara hem de tüm emeklileri refah payı ile birlikte yüzde 49.25 artış yapılmış ve yıllık artış yüzde 86.16'yı bulmuştu. Açıklanan Temmuz enflasyonu ile birlikte 7 aylık oran ise yüzde 28.76 oldu.

Merkez Bankası yılın üçüncü enflasyon raporunda daha önce yüzde 38 olarak öngörülen 2024 yıl sonu enflasyon tahminini korudu. Enflasyon tahmininin üst bandı ise yüzde 42 olarak açıkladı. Buna göre yıl sonunda Merkez Bankası'nın yüzde 38 oranındaki tahmini gerçekleşirse 6 aylık enflasyon 10.65 oranında gerçekleşecek. Bu da emekli maaşı için yeni artış oranını verecek.

Memurlar ve memur emeklilerinin Ocak ayı toplu sözleşme artışları yüzde 6 olarak uygulanacak. Yüzde 38 oranındaki tahmine göre de memurların ve memur emeklilerinin enflasyon farkıyla birlikte artışları yüzde 6.62 oranında olacak. Eğer yüzde 42 oranındaki üst bant gerçekleşirse bu kez memurlar ve memur emeklileri için zam oranı yüzde 9.70'i bulacak.

Merkez Bankası enflasyon raporunun ardından Ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni de yayımladı. Ankette yıl sonunda enflasyonun yüzde 43.31 olacağı tahmin edildi. Merkez Bankası'nın yüzde 38 tahminine göre bu tahmin 5 puandan fazla çıkmış oldu. Buna göre de daha önce yüzde 10,65 hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı yüzde 14.89'a yükseldi.

MEMUR MAAŞI NE KADAR ZAM ALACAK?

Bu yeni hesaba göre SSK ve Bağ-Kur'lunun emekli maaşı için enflasyon artışı yüzde 14.89 olacak. Refah payı ya da başka ilaveler olmaz ise SSK ve Bağ-Kur emeklileri anket tahminine göre bu oranda maaş artışı alacak. Memur maaşı ise yüzde 6 oranındaki toplu sözleşmeyle birlikte yüzde 11.85 oranında zam almış olacak.

Yıl sonu enflasyon tahmini: Yüzde 41.5
6 aylık enflasyon oranı: yüzde 13.44
SSK ve Bağ-Kur emeklisi enflasyon artışı: yüzde 13.44
Memur ve memur emeklisi artış oranı: yüzde 9.31

Bu tahmine göre 2024'te ikinci 6 aylık TÜFE yüzde 13.44 olarak gerçekleşecek. Bu durumda memurlar ve memur emeklileri Ocak ayında yüzde 3.13 enflasyon farkı alabilecek. Ocak zammı da enflasyon farkıyla birlikte yüzde 9.31'e ulaşacak.

Halen en düşük memur maaşı 39 bin 205 lira. Bu maaş Ocak zammı yüzde 9.31 çıkarsa 42 bin 855 liraya yükselecek. En düşük memur emeklisi aylığı da halen 17 bin 588 lira. Bu aylık da Ocak artışının yüzde 9.31 olarak gerçekleşmesi halinde 19 bin 225 liraya ulaşacak.

OVP deki yüzde 41,5 yıl sonu enflasyon tahminine göre 2024'ün ikinci yarısında 6 aylık enflasyon yüzde 13.44 olarak gerçekleşecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de bu tahmine göre Ocak ayında yüzde 13.44 enflasyon artışı alabilecek.

Emeklilerin kesin zam oranları 3 Ocak'ta açıklanacak olan Aralık enflasyonu ile kesinleşecek. Böylece son 6 aylık enflasyon oranı ortaya çıkacak ve bu SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin artış oranı olacak. Yine enflasyon oranı memurlar ve memur emeklileri için de enflasyon farkını ortaya koyacak. Bunların dışında taban maaş artışı ya da refah payı verilip verilmeyeceği konusu da bu tarihte netlik kazanmış olacak.

 

KAYNAK:beyazgazete.com