Kovid-19 salgınında 6. dalga ile mücadele eden Japonya’da, yeniden kuş gribi paniği yaşandı. Chiba eyaletindeki Sosa şehrinde bulunan bir çiftlikte yüksek derecede bulaşıcı olduğu tespit edilen kuş gribi virüsünün doğrulandığı bildirildi.
Tesiste bulunan bir ördeğin ölü bulunması üzerine 13 ördeğe uygulanan testlerde 11 pozitif vaka belirlendiği kaydedilirken, tedbir amacıyla 3 bin ördeğin de itlaf edileceği açıklandı.
Çiftlik çevresindeki 3 kilometrelik alan "kısıtlı hareket bölgesi" ilan edilirken hayvan ve yumurta sevkiyatının yasaklandığı bildirildi.
Çiftliğin 10 kilometre yakınında bulunan tüm çiftliklerde ise dezenfeksiyon çalışması yapılacağı duyuruldu.
Son toplu vakalar, bu yıl Chiba eyaletinde doğrulanan 3. kuş gribi salgını olarak kayıtlara geçti.
ON BİNLERCE KANATLI İTLAF EDİLMİŞTİ
Ülkede, bu yıl ilk kez geçtiğimiz Kasım ayında Akita eyaletinde görülen kuş gribi salgını, Kagoshima, Hyogo, Kumamoto ve Saitama’nın da bulunduğu birçok eyalete sıçramış, on binlerce kanatlı hayvan tedbir amacıyla itlaf edilmişti.
KUŞ GRİBİ NEDİR?
Kuş gribi (avian influenza), influenza virüslerinden A tipinin neden olduğu ve kanatlılarda görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hasta hayvan teması sonrası nadiren de olsa insana hastalık bulaşabilir.
KUŞ GRİBİ BELİRTİLERİ
-38 °C’nin üzerinde ateş ile birlikte
-Öksürük,
-Boğaz ağrısı,
-Kırıklık,
-Nefes darlığı,
-İshal, yakınmalarından bir ya da birkaçı bir arada görülmektedir.
Dikkat edilmesi gereken hususlar;
-Kanatlı üretim tesislerinde ve kesimhanelerde çalışan personelin aşılanması gereklidir.
-Avian influenza ile karşılaşma riski yüksek olan kişilere (itlaf ekibi, laboratuvar çalışanları gibi) mevsimsel influenza aşısı yapılması gereklidir.
-Kanatlı hayvan itlaf ekibinde olup korunma önlemleri almamış kişiler için koruyucu (profilaktik) ilaç kullanımı kişisel korunma önlemlerinin yerine geçmez. İtlaf ekibinin koruyucu ekipman kullanması zorunludur.
-Gebeler ve emziren anneler için de yukarıdaki riskli durumlar söz konusu ise ilaç ile profilaksiye başlanması gerekir.
-Profilaktik ilaç günde iki kez kullanılmalı ve profilaksiye temas riski olduğu sürece devam edilmelidir.
-Profilaksi, bilinen son temastan 5 gün sonrasına kadar sürdürülmelidir.
Tüm temaslılar, profilaksi başlanmış olsa bile, son temastan sonraki 10 gün boyunca sağlık personeli tarafından takip edilmelidir.