Kripto para piyasası, dalgalı seyir ve belirsizliklere rağmen yeniden toparlanma sinyalleri veriyor. Bitcoin ve Ethereum gibi lider kripto varlıkların fiyat hareketleri dikkat çekerken, altcoin piyasasının ufak çaplı yükselişi ve DeFi sektöründeki değer artışları, piyasanın toparlanma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, tasfiye rakamları piyasanın halen yüksek volatiliteye sahip olduğunu ortaya koyuyor. Spot ETF’lerdeki çıkışlar, yatırımcı davranışlarını anlamak açısından önemli bir gösterge sunarken, İtalya’nın önde gelen bankası Intesa Sanpaolo’nun Bitcoin alımı, kurumsal ilginin küresel ölçekte arttığına işaret ediyor. Öte yandan, ABD’deki düzenleyici değişiklikler ve olası yenilikler, kripto dünyasında kritik bir döneme işaret ediyor.” 

Kripto para piyasasında toparlanma sinyalleri 

Geçtiğimiz haftadan bu yana düşüş eğilimi gösteren kripto para piyasası, toparlanma çabalarını sürdürüyor. Küresel kripto para piyasasının toplam değeri, son 24 saatte yüzde 1,2 azalarak 3 trilyon 448 milyar dolara geriledi. Ancak lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), yüzde 0,8’lik bir artışla 94 bin 835 dolar seviyesinden işlem görüyor. 

DeFi piyasasının toplam değeri 109 milyar dolardan 117 milyar dolara yükselirken, altcoin piyasasının toplam değeri 1 trilyon 576 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. 

Coinglass verilerine göre, son 24 saat içinde 237 bin 681 yatırımcı tasfiye edildi ve toplam tasfiye miktarı 729,75 milyon dolara ulaştı. Bu tasfiyelerin 516,88 milyon doları uzun (long), 212,88 milyon doları ise kısa (short) pozisyonlardan kaynaklandı.

Ethereum (ETH), yüzde 1,4’lük bir kayıpla 3.174 dolardan işlem görürken, XRP yüzde 1,4 artışla 2,53 dolara, BNB yüzde 1,3’lük artışla 698,61 dolara yükseldi. Solana (SOL) ise yüzde 1,5’lik bir artışla 185,90 dolara ulaştı. 

 Bitcoin ve Ethereum spot ETF’lerinden net çıkışlar devam ediyor 

13 Ocak'ta Bitcoin spot ETF'lerinin toplam net çıkışı 284 milyon dolar olarak kaydedildi. Dün, en yüksek net giriş 29,46 milyon dolarla BlackRock ETF (IBIT) tarafından gerçekleştirildi. Grayscale Bitcoin ETF (GBTC) 89,01 milyon dolar, Fidelity Bitcoin ETF (FBTC) 113,64 milyon dolar, Ark & 21 Shares ETF (ARKB) 92,36 milyon dolar ve Bitwise Bitcoin ETF (BITB) ise 18,64 milyon dolar net çıkış yaşadı.

 

Aynı gün, Ethereum spot ETF'lerinin toplam net çıkışı 39,43 milyon dolar olarak gerçekleşti ve bu net çıkış 4 gündür devam ediyor. Dün, en yüksek net giriş ise 12,89 milyon dolarlık net girişle BlackRock ETF (ETHA) tarafından kaydedildi. 

İtalya’nın en büyük bankası Intesa Sanpaolo, Bitcoin satın aldı 

Intesa Sanpaolo, yaklaşık 1 milyon euro karşılığında 11 Bitcoin satın alarak bir ilke imza attı. Bu işlem, bir İtalyan bankası tarafından gerçekleştirilen ilk doğrudan kripto para işlemi olarak kayıtlara geçti. Bankanın bu satın alımı, Niccolò Bardoscia tarafından yazıldığı öne sürülen bir iç e-postanın çevrimiçi ortamda paylaşılmasının ardından doğrulandı. Bardoscia, Intesa Sanpaolo’nun Dijital Varlıklar Ticaret ve Yatırım Bölümü Başkanı olarak görev yapıyor.

Söz konusu e-postada, bankanın Bitcoin alımına ilişkin detaylar yer aldı. Bu bilgiler, bir çevrimiçi forumda kamuoyuyla paylaşılınca dikkat çekti. Banka, Bitcoin alımını onaylasa da bu hamlenin arkasındaki motivasyonlar ya da gelecekteki kripto stratejileri hakkında herhangi bir açıklama yapmayı tercih etmedi. 

Intesa Sanpaolo’nun kararı, İtalya’da kripto paralara yönelik ilginin artmasına ve daha geniş kabul görmesine katkı sağlayabilir.

Trump yönetiminin göreve başladığı ilk gün kripto varlıklarla ilgili hamleler bekleniyor

Washington Post’a göre, başkan seçilen Donald Trump’ın dijital varlıklarla ilgili ABD düzenleyici çerçevesini değiştirebilecek bir dizi başkanlık kararnamesi yayınlaması bekleniyor. Trump’ın ilk günlerde çıkarması planlanan bu adımlar arasında Başkanlık Kripto Konseyi’nin kurulması da bulunuyor. Bu konsey, kripto dünyasından önde gelen 20 ismin bir araya gelmesiyle oluşturulacak.

Bunun yanı sıra, Trump’ın yönetimi SAB 121 adlı SEC kuralını da iptal ederek ABD bankalarının kripto varlıklarını tutmasının önündeki engelleri kaldırmayı hedefliyor. Bu kural, kripto firmalarının geleneksel finans sistemlerine entegrasyon sağlamasına büyük bir engel oluşturuyordu. Ayrıca, kripto firmalarının bankalarla ilişki kurmalarını kolaylaştıracak düzenlemeler de gündeme gelebilir. Bu düzenlemelerle birlikte, “de-

banking” adı verilen ve kripto firmalarının bankalarla ilişki kurmakta zorlandığı sorunlar da hafifleyebilir.

Kripto sektörüyle ilgili daha kapsamlı düzenlemeler de Trump’ın göreve başlamasının ardından gündeme gelebilir. Örneğin, SEC ve CFTC’nin kripto çalışma grubu kurması yönünde çıkarılacak kararnameyle, bu iki kurum dijital varlıklarla ilgili daha fazla iş birliği yaparak sektörü düzenleyebilir. Ayrıca, DeFi projelerine yönelik eleştirilen SEC değişim kuralının da iptal edilmesi planlanıyor. Bu kural, kripto topluluğundan büyük tepkilere neden olmuştu. Trump’ın ekibi, aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanı’nın uluslararası düzeyde kripto inovasyonunu desteklemesi için iş birliği yapmasını da sağlayacak bir kararname üzerinde çalışıyor.

Kripto girişimlerine olan yatırımlar rekor seviyeye ulaştı

Kripto girişim finansmanı 2024 yılının son çeyreğinde 4 milyar dolara ulaştı, bu rakam önceki çeyreğe göre yüzde 22’lik bir artışı işaret ediyor. Bu dönemde, altyapı projeleri liderlik eden finansman dalgasını oluşturdu ve toplam fonlamanın yüzde 40’ını yani 1,6 milyar doları geçti. Altyapı teknolojilerine olan güçlü odak, kripto ekosisteminin temelini oluşturacak projelere yapılan yatırımları gözler önüne seriyor. 

Altyapı geliştirmelerinde öne çıkanlar arasında Layer1 ve Layer2 blok zinciri projeleri yer aldı. Bu projeler, büyük miktarlarda sermaye çekmeyi başardı. Öne çıkan finansman turlarından biri, merkeziyetsiz uygulamaları genişletmeyi ve ağ verimliliğini artırmayı hedefleyen ismi açıklanmayan bir blok zinciri startup’ına yapılan 500 milyon dolarlık yatırım oldu. 

DeFi projeleri 700 milyon dolarlık bir fonlamaya ulaşırken, blok zincir tabanlı oyun girişimleri 500 milyon dolarlık yatırımlarla dikkat çekti. ABD, girişim faaliyetlerinde hala önde gelen merkez olmaya devam ediyor ve toplam fonlamanın yaklaşık yüzde 60’ını sağlıyor. Bununla birlikte, Asya Pasifik ve Latin Amerika gibi gelişmekte olan pazarlar, artan kripto benimsenmesi ve düzenleyici netliklerle ivme kazanıyor.