Donald Trump’ın başkanlık görevinin başlamasına günler kala kripto düzenlemelerinde büyük değişiklikler yapacağına dair vaatleri yatırımcıları heyecanlandırıyor. Ancak, New York Digital Investment Group (NYDIG) Araştırma Başkanı Greg Cipolaro, bu değişikliklerin hemen gerçekleşmesini beklememek gerektiğini belirtti. Cipolaro, 10 Ocak tarihli araştırma notunda, yeni yönetimin birçok vaat sunduğunu ancak temel kripto yasalarının hayata geçirilmesinin zaman alabileceğini ifade etti. Cipolaro, yeni yönetimin öncelik sırasına dikkat çekerek, jeopolitik çatışmalar, bütçe ve borç tavanı gibi konuların kripto düzenlemelerinden önce ele alınabileceğini söyledi. Ayrıca, istikrarlı paralar (stablecoins) ve menkul kıymetlerle emtia düzenleyicilerinin yetkilerini netleştiren tasarının onaylanmasının, Kongre’deki muhafazakâr çoğunluk nedeniyle zaman alabileceğini vurguladı. Trump’ın Hazine Bakanlığı ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu için seçtiği adaylar kripto dostu olarak değerlendirilirken, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ve diğer kilit düzenleyici kurumlar için yapılacak atamaların henüz belli olmadığı ifade edildi. Ayrıca, ABD'nin Bitcoin rezervi oluşturması gibi yenilikçi bir adımın, bir yürütme emriyle hızlıca gerçekleşebileceği öngörülüyor. Ancak Cipolaro, böyle bir emrin sonraki başkan tarafından iptal edilebileceğini belirterek bu adımın kalıcı bir çözüm olmayabileceğine dikkat çekti.
Bitcoin'in ocak düşüşü 'Halving sonrası yıllarda' yeni bir durum değil.
Bitcoin’in blok ödülü yarılanmasından (halving) sonraki ilk Ocak ayında yaşadığı büyük düzeltmelerin, geçmiş döngülerde de sık görülen bir durum olduğu belirtiliyor. Analist Axel Bitblaze, 12 Ocak tarihli paylaşımında, "Halving sonrası yıllarda Ocak ayında Bitcoin satışları tarihsel olarak yaygındır. 2017 ve 2021’de ne olduğunu hepimiz biliyoruz," ifadelerini kullandı. Bitcoin, bu ayın başında ulaştığı 102.300 dolarlık zirveden 92.000 doların altına geriledikten sonra hafif toparlanarak 94.000 dolar civarında işlem görüyor. Benzer şekilde, 2021’in Ocak ayında Bitcoin %25’ten fazla değer kaybetmiş, ancak yıl sonunda %130 artışla 69.000 dolara ulaşmıştı. 2017 yılında ise Bitcoin, Ocak ayında %30 gerilemiş, ancak yıl içinde %2.400 artışla 20.000 dolara kadar yükselmişti. Analistler, bu döngünün geçmişe kıyasla farklı dinamiklere sahip olabileceğini belirtiyor. Özellikle kitlelerin Bitcoin’e artan ilgisi, pro-kripto politikalar ve ETF’lerin etkisiyle yıl içinde fiyatların 200.000 dolar seviyelerine ulaşabileceği öngörülüyor. Öte yandan, önceki döngülerdeki düzeltmelere benzer bir düşüş yaşanması durumunda fiyatların 70.000 doların altına inebileceği uyarısı da yapılıyor.
Kenya, kripto para birimlerini düzenlemek için yasa tasarısı hazırlıyor.
Kenya, kripto para birimlerini düzenlemek için bir yasa tasarısı hazırlıyor ve bu, Kenya Merkez Bankası’nın (CBK) daha önceki temkinli uyarılarından önemli bir değişimi temsil ediyor. Hazine Bakanı John Mbadi, yaptığı açıklamada, hükümetin kripto para birimleri için gerekli yasal ve düzenleyici çerçeveyi oluşturmayı taahhüt ettiğini belirtti. Taslak öneri, Kenya’da sanal varlıklar ve hizmet sağlayıcıları (VASPs) için adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa oluşturmayı hedeflerken, kara para aklama, terörizmin finansmanı ve tüketici koruması gibi risklerle mücadeleyi amaçlıyor. Bu politika önerisi, sanal varlık faaliyetlerini düzenlemek için kapsamlı bir yasal ve düzenleyici çerçeve oluşturmayı ve VASP'ler için standartlar ve prosedürler geliştirmeyi öngörüyor. Tasarı, 24 Ocak’a kadar kamuoyu görüşüne açık. Kenya’nın bu girişimi, 2015 yılında CBK’nın kripto para birimlerinin yasal ödeme aracı olmadığını belirten ve dolandırıcılık, hukuki koruma eksikliği gibi risklere dikkat çeken uyarılarından sonra önemli bir dönüşüm olarak görülüyor. Eylül 2023’te tamamlanan bir risk değerlendirme raporu, kara para aklama ve terörizmin finansmanını önlemek için sanal varlıkların düzenlenmesini önerdi.