Dünyada ticari alacak sigortasının lideri Allianz Trade hazırladığı sektör raporları ile yatırımcılara, girişimcilere ve ihracatçılara rehberlik ediyor. Son olarak hazırlanan Metal Sektörü Raporu’nda Türkiye’de Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü ihracatının cari yılda Ocak-Nisan döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8 düştüğü bilgisine yer verildi. Dünyada ise metal talebinin 2 hatta 3 katına çıkabileceği belirtildi.

Allianz Trade’in düzenli olarak hazırladığı sektör raporlarından Metal Sektörü raporunda, dünyada metal sektörünün güçlü yönleri arasında; metal fiyatlarının tarihi ortalamaların üzerinde kalması, 2024 başı itibarıyla üretim ve ihracatta artış, sektörü desteklemek için kritik hammadde ve minerallere odaklanan kamu politikaları ve firmaların güçlü likidite pozisyonlarının yer aldığı belirtiliyor. 

Metale talep artacak

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) belirttiği politikalar senaryosuna (STEPS) göre de metal talebi iki katına çıkabilir. Hükümetlerin tüm ilan edilen hedeflere ulaşacağını varsayan “İlan Edilen Taahhütler Senaryosu (APS)” ile bu üç katına bile çıkabilir. Bakır’ın 2 kat ve lityumun 7 kat ile en çok talep gören metaller olması ve bunun da sektörde daha yüksek fiyatlar görülmesine yol açabileceği raporda verilen bilgiler arasında yer alıyor.