KKTC’de devlete bağlı okullarda başörtüsü yasağının tavizsiz şekilde uygulanmasını isteyen sendikalar sokağa inme kararı aldı.

CHP’nin Türkiye’de öncülük ettiği sokak eylemlerine paralel olarak alınan kararda Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve diğer yasakçı kuruluşların protesto düzenleyeceği duyuruldu.

KTOEÖS ile birlikte 40’a yakın başörtüsü yasakçısı STK’nın katılımıyla 8 Nisan Salı günü Lefkoşa’da yürüyüş düzenleneceği belirtildi.

Yasakçı KTOEÖS’ten yapılan açıklamada, “Laik eğitimi ve laik toplum yapımızı yok sayan, eğitim sistemini ve toplumsal değerleri göz ardı eden anlayışa karşı sokağa inerek sesimizi yükseltecek, dur diyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem “Anayasa, Milli Eğitim Yasası, Atatürk ilke ve devrimleri ve bunlara bağlı hazırlanan tüzükleri, laik eğitimi, laik toplum yapısını yok sayanlara, Kıbrıs Türk toplumunun iradesine siyasi dayatma yapanlara hep birlikte sokağa inerek, sesimizi yükselteceğiz” diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise yaptığı açıklamada, öğrencilerin başörtüsü takmasının şahsi bir tercih olduğunu belirterek, kimsenin dışlanmaması gerektiğini söyledi. Hükümetin başörtüsü konusunda gerekeni yapacağını kaydeden Tatar, Başbakan Üstel ve Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’nun meseleye makul bir çözüm getireceğine inanç belirtti. 

Oğretmen sendikalarının,bir öğrenciyi başörtüsü nedeniyle okula almamasının çok yanlış bir yaklaşım olduğunu ifade eden Tatar,şunları kaydetti:

“Öğrenciyi okula başörtüsü nedeniyle almamak yasal olarak bir hak mıdır? Bunu konuşan yok. Sonuç olarak söz konusu öğrencinin ötekileştirilmemesi lazım. Bu ülkede dini inancı olan da var, olmayan da var; camiye giden de var, gitmeyen de var. Bunlar kişinin kendi tercihidir.”

KKTC’de İrsen Küçük Ortaokulu ve Bekir Paşa Lisesi’nde başörtüsüyle okula gelmek isteyen öğrenciler engellenmişti. Öğretmen sendikaları başörtülü öğrencilerin olduğu sınıflarda dersleri durdurma grevleri başlatmıştı. Başörtülü öğrencilerin olduğu sınıflarda sınavlar dahi engellenmişti. Tepkilerin ardından KKTC Bakanlar Kurulu, “Ortaokullar ile Ortaöğretim Kurumları İçinde ve Dışında Uyulacak Kurallar ve Disiplin Tüzüğü” yayımlayarak isteyen öğrencilere yalnızca bone üzerine bandana yerleştirerek başını örtebilme hakkı tanındı. Yasakçı sendikalar buna da itiraz edince MEB tüzüğü geri çekti.

Başörtülü öğrenciyi okula sokmayan sendikacılar, devlet yetkilisini de kapıdan kovdu. İrsen Küçük Ortaokulu’nu ziyaret eden Milli Eğitim Bakanlığı Genel Ortaöğretim Dairesi Müdürü Yusuf İnanıroğlu, okulda konuşlanan bir grup öğretmen ve sendika yetkilisi tarafından içeri alınmadı.

Başörtüsü yasakçısı Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, devlet yetkilisi Yusuf İnanıroğlu’na hadsiz sözler sarf ederek, “Ne dediniz siz? ‘Okullara bırakıldı bu’ dediniz. Okul kendi kuralını koydu. Şimdi ne arıyorsun burada? Bu okulun ita amiri siz değilsiniz. Bu okulun ita amiri bellidir. Kuralını da koymuştur.” dedi.

Okulun sahibi edasıyla ahkam kesmeye devam eden KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, başörtülü öğrenci H.İ.’nin anne ve babasını “Çocuğu istismar ediyorsunuz” diyerek suçlamaya kalktı. Yasakçı Gökçebel, “Ben senin camine bira şişesiyle girmem. Burası da okul.” şeklinde tuhaf sözler sarf etti.

Başörtüsü yasakçılığını dayatan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem’in yer aldığı programda İngiltere’nin Kıbrıs işgali övülürken, Kıbrıs Türkleri’ni ölümden kurtaran Türkiye’nin kendilerini “yok ettiği” hezeyanı öne sürüldü.

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem’i konuk eden Federal Kıbrıs Hareketi Sözcüsü Ahmet Ertaç "11. Köy" isimli Youtube yayınında şunları söyledi:

“İngiliz’in kolonisiydik bir zamanlar. Ama yok etmedi bizi İngiliz. Geleneklerimizi ortadna kaldırmadı. Ha belki okullara ingiliz bayrağı çektirdi ama yok etmedi bizi. Eskile hala daha İngiliz’in terbitesinden, hukukundan bahseder. Türkiye 1974’ten sonra bu ülkede ekonomiyi ve siyasi iradeyi ele geçirdikten sonra toplumu yok etmiştir.”

 

 

KAYNAK: HABER7