Gözde yanma, batma, kum varmış hissi, kaşıntı, kızarıklık, ağrı, görme bulanıklığı ve gözlerde yorgunluk hissi gibi şikayetlere sebep olarak kişinin görme performansını ve hayat kalitesini olumsuz etkileyen kuru göz hastalığı, erken dönemde uygun tedavi uygulanmadığı takdirde ilerleyerek kronikleşebiliyor.

Özellikle orta ve ileri yaşta ve kadınlarda daha sık görülen kuru göz hastalığı, kontak lens kullanımı, uzun süreli bilgisayar ve dijital ekranların kullanımı, sigara kullanımı ve geçirilmiş göz cerrahileri nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Bununla birlikte, pandemi döneminde maske kullanımı sırasında nefes verdiğimizde burun kısmından göze doğru meydana gelen hava akımı da kuru göz şikayetlerini artırıyor. Ayrıca romatizmal hastalıklar, diyabet (şeker) ve tiroit hastalıkları da göz kuruluğunu tetikleyebiliyor. Bunun yanı sıra hipertansiyon, astım ve alerji gibi çeşitli hastalıklar nedeniyle ilaç kullanımı da göz kuruluğuna neden olabiliyor.

4 BASAMAKTA TEDAVİ

Göz yaşının kompleks bir yapıya sahip olup; musin, seröz ve lipid olmak üzere 3 tabakadan oluştuğunu ifade eden Göz Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Aktaş, kuru göz hastalarının göz yaşı yapılarında bu üç tabakanın en az birinde problem olduğunu, hafif kuru göz hastalığının tedavisinde tek başına yapay göz yaşı damlaları yeterli olabildiğini söyledi.

Ancak yapay gözyaşı damlalarının yapılarında çeşitli faklılıklar olduğunu belirten Op. Dr. Aktaş, "Hastada mevcut göz kuruluğunun durumuna göre en uygun olanı doktor tarafından belirlenir. Kuru göz hastalığının tedavisi dört basamakta özetlenebilir. İlk basamakta risk faktörlerine yönelik basit önlemler ve hastaya uygun yapay göz yaşı damlalarının kullanılması yer alır.

Ortamın nemlendirilmesi, hasta eğitimi, diyet (ceviz, fındık, keten tohumu ve somon gibi omega 3'ten zengin besinler), bol su tüketimi, kuru göze sebep olan ilaçların değiştirilmesi, çay ağacı yağı içeren göz şampuanları ile kapak hijyeni ve sıcak kompres alınacak önlemlerden bazılarıdır. İkinci basamak tedavide birinci basamak tedavilere ilave olarak iltihaplanmayı baskılamak için kortizonlu ve immünmodülatör damlalar ve gözyaşı salgısını arttıran özel termal ve yoğun ışık tedavileri uygulanabilir.

Üçüncü basamak tedavide ek olarak göz yaşı salgısını arttıran ilaçlar, hastanın kendi serumundan yapılan damlalar, özel kontak lensler yer alır. Çok ileri seviyede kuru gözü olup ciddi komplikasyonların geliştiği durumlarda ise dördüncü basamak tedavi olarak gözün ön yüzeyine uygulanan özel dokular (amniyotik membran greftleri), punktum (göz yaşını tahliye eden kanal) kapatılması ve tükürük bezi nakli gibi cerrahi tedaviler uygulanabilir." şeklinde konuştu.