En yaygın katarakt yaşa bağlı ortaya çıkandır. Yaşlanma ile lensin opaklaşması artar. Yaşla birlikte onu oluşturan proteinler değişir ve donuklaşır.
Katarakt ayrıca travmaya bağlı gelişebilir. Gözde yara sonrası katarakt meydana gelebilir. Yüksek miyopi ve pigmenter retinopati gibi önceden var olan bir göz hastalığı ve göz ameliyatı nedeniyle de katarakt tetiklenebilir.
Diyabet ve paratiroid sekresyonunun yetersizliği (kalsiyum ve fosfor metabolizmasını düzenleyen bezler) gibi bazı kronik hastalıklar da katarakta neden olabilir.
Yenidoğanlarda da katarakt oluşabilir, buna konjenital katarakt denir. Görülme sıklığı 10 binde 3'tür. Vakaların yüzde 25'inde annenin hamileliği sırasında bir olay (kızamıkçık, bazı toksinler vb.) meydana gelmiştir. Yüzde 25'inde ise kalıtsal bir durum söz konusudur. Vakaların yüzde 50'sinde ise hiçbir neden bulunamaz.
Bazı faktörler katarakt riskini artırır. Bunlar arasında sigara içmek, yüksek alkol tüketimi ve ultraviyole ışınlarına maruz kalma bulunur.
EN YAYGIN BELİRTİLERİ
Katarakt birçok farklı göz sorununu beraberinde getirir. İşte kataraktı gösteren en yaygın belirtiler.
Bulanık görme
Katarakt, görmede genel bir azalmaya neden olur veya görme alanının belirli bir alanını bulanıklaştırabilir. Bulanık görme ana belirtidir. Çoğu hasta görme azalmasından şikayet eder, ancak katarakt gizli olabilir, bazı kişiler bunu hemen fark edemez. Diğer hastalıklardan, özellikle glokomdan ayırt etmek zor olduğu için katarakt çoğu zaman erken dönemde tespit edilemez.
Renklerin cansız algılanması
Gözün bulanıklaşması nedeniyle renkler giderek daha donuk hale gelir. Örneğin beyazlar daha sarı görünür. Ancak bu değişim süreci o kadar uzun sürer ki, çoğu kişi katarakt ameliyatından sonraya kadar bunu fark etmez. Hastalar genellikle ameliyattan sonra renklerin canlandığını fark ederler.
Işığa ve parlamaya duyarlılık
Işıkların parlaklıkları bir çember gibi yayılır, çünkü katarakt göze giren ışığın çoğunu saçar. Katarakt ne kadar gelişirse, ışığın gözün arkasına bir yol bulması o kadar zorlaşır. Bu yüzden net bir şekilde görmek gittikçe zorlaşır.
Gece sürüş zorluğu
Katarakt karanlık ve parlak trafik ışıkları arasındaki kontrastların dengelenmesini zorlaştırır. Ayrıca, çoğu hasta geceleri araba kullanmakta zorlanır. Gözleriniz farlara ve sokak lambalarına karşı çok hassassa veya trafik işaretlerini okumakta zorlanıyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurun.
Küçük yazıları okumada zorluk
Küçük yazıları ayırt etmekte zorlanıp zorlanmadığınızı mutlaka kontrol edin. Okuma gözlükleri dahi size yardımcı olmuyorsa, bu durum kataraktı gösterebilir. Gözün içindeki lens, esas olarak su ve proteinlerden oluşur ve proteinler ışığın içinden geçmesine izin verecek şekildedir. Katarakt proteinlerin bir araya toplanmasına neden olduğundan, küçük yazıların ayırt edilmesi zorlaşır. Netlik kaybolur ve gözlerinizin önünde bir film varmış gibi hissetmeye başlarsınız.
Çift görme
Diplopi veya çift görme kataraktın başka bir sessiz belirtisidir. Katarakt öncelikle görmeyi bulanıklaştırır, ancak bu sadece göz merceğinin küçük bir bölümünü etkiler ve kolayca fark edilemez. Ancak katarakt yoğunlaştıkça, lensin daha fazlasını etkiler ve içinden geçen ışığı bozar. Bu nedenle çift görme ortaya çıkabilir.