Kalsiyum, tüm canlılar için elzem olan ayrıca insan vücudunda en çok bulunan mineraldir. Kalsiyum insan vücudunda kemiklerde ve dişlerde bulunur. İskelet ve diş yapısının sağlıklı olması için ihtiyaç duyulan bu mineral ayrıca kas hareketleri ve kardiyovasküler sistem için de önem taşır.
KALSİYUM EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?
1- Kalsiyum içeren gıdaların az miktarda tüketilmesi
2- D vitamini yönünden eksik gıdalarla beslenmek
3- Çok fazla tuz tüketimi
4- Böbreklerde meydana gelen kronik hastalıklar
5- Magnezyum eksikliği
6- Kanser ve kortizon içeren ilaçlar kullanmak
KALSİYUM EKSİKLİĞİNDE NE OLUR?
Vücuttaki kalsiyum eksikliğinin çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı bilinmektedir. Örneğin kolay kırılan, hassas yapılı kemikler ile osteoporoz (kemik erimesi) gibi kemik rahatsızlıklarının sebebi kalsiyum eksikliği olarak düşünülür. Çocukların büyüme çağında önemli bir rol oynayan bu mineral, yeterli miktarda alındığında çocukların potansiyel boylarına ulaşmalarına ve güçlü kemiklere sahip olmalarına yardımcı olur.
KALSİYUM İHTİYACINI KARŞILAYAN BESİNLER
Çiğ Süt:1 bardak: 300 mg
Badem: 1 avuç: 76 mg
Fasulyeler ve mercimek: Fasulyenin siyahı, beyazı ya da akrabası (bezelye, maş, börülce) hiç ama hiç fark etmiyor, fasulyegillerin hepsi bol miktarda kalsiyum ihtiva ediyor. Mercimekgiller ailesinin de (yeşil, kırmızı) kalsiyum zengini besinler olduğunun altını çizelim. Fasulye ve mercimek zaten akraba besinler ve hepsinin de içinde kalsiyum kadar bol miktarda demir, çinko, magnezyum, potasyum ve folat var.
Brokoli: ½ fincan pişmiş: 93 mg
Sebzeler: Bitkisel kalsiyum kaynakları arasında sebzeleri de göstermemek yanlış olur.
Özellikle yeşil ve posası bol sebzelerde, en çok da lahanagiller (lahana, karnabahar), ıspanak ve pazıda kalsiyum bulunuyor.
Bamya: 1 fincan: 82 mg
Yoğurt veya Kefir: 1 kase : 300 mg
İncir: Güçlü bir kalsiyum kaynağı. Muhtemelen kalsiyumdan en zengin meyvelerin başında da o var. Tabii ki bir tanesinin bile neredeyse 10 gram fruktoz ve de 40-50 kalori içerdiğini unutmamanız günde 1-2 incirle yetinmeyi bilmeniz lazım.
Kale lahanası (pişirilmiş):1 fincan: 245 mg
Peynir:2 dilim peynir: 224 mg
Su teresi:1 fincan: 41 mg