Kan damarlarını etkileyen bir grup hastalık, kardiyovasküler hastalıklar olarak tıp literatüründe yerini alır. Felç ve kalp krizleri de bu terimin kapsadığı geniş bir hastalık grubudur. Her iki durum da, kanın kalbe veya beyne geçişini engelleyen bir tıkanıklık, pıhtılaşma sonucu ortaya çıkabilir. Fakat bu sorunu çözmenin oldukça önemli bir formülü bulunuyor. Beslenmenize bir gıdayı eklemek...
 
Yeni araştırmalara göre, tahıl lifi iltihabı etkili bir şekilde azaltabilir, bu nedenle her iki durumu da önlemek önemlidir. JAMA Network Open'da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yaşlı insanlarda daha yüksek tahıl lifi alımı, iltihaplanma düzeylerini ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.
 
Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyoloji yardımcı doçenti olan Rupak Shivakoti, Healio'ya çok önemli bilgiler verdi.
 
Prof. Shivakoti, "Bu çalışmadaki bireylerin önemli bir kısmı, özellikle en düşük çeyrektekiler, önerilen miktarların altında lif alımına sahiptir. Bu nedenle, bu kişilerin diyet lifi bakımından daha fazla gıda almaları sağlıklarını iyileştirebilir" dedi.
 
Ekip, Kardiyovasküler Sağlık Çalışması'na kayıtlı 4,123 yaşlı yetişkinin gıda sıklığı anketlerini ve kan örneklerini inceledi. Başlangıçtan itibaren altı ayda bir yapılan ziyaretler ile katılımcıların lif alımı hakkında fikir veren anketler değerlendirildi.
 
Araştırmacılar, günde beş gram tahıl lifi almanın, C-reaktif protein, interlökin 6 sitokinleri ve interlökin-1 reseptör antagonisti konsantrasyonunun önemli ölçüde azalmasıyla bağlantılı olduğunu keşfettiler.
 
Kalp krizlerinin önemli bir nedeni, iltihaplanmadır. Bu, atardamarlardaki mevcut plakları gevşeterek kan pıhtılarına neden olur. Kalp krizi, bu kan pıhtılarının kalbe giden atardamarların içinde sıkışması sonucunda ortaya çıkar. Araştırmacılar, tahıl liflerinin sistemik iltihabı azaltmada daha etkili olabileceğini gösterdi.
 
Çözümlenmemiş inflamasyonun hem birden fazla hastalık riskinin artması hem de bu hastalıkların sonuçları ile ilişkili olduğu göz önüne alındığında, çalışmalar inflamasyonun bu sonuçlar üzerindeki spesifik aracılık etkisini araştırmalıdır.
 
Daha önce kalp krizinden kurtulanların ekmek, pirinç ve makarnada bulunan tahıl liflerinin daha uzun yaşama şansını artırdığı gösterilmiştir.
 
Bunun temel nedeni, düzenli olarak tam tahıllı tahıl tüketmek, kan dolaşımındaki kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azaltır. Sindirim sisteminde lifin ona bağlanması ve daha sonra atılım yoluyla vücuttan atılması, kolesterol seviyesini düşürür.
 
Better Health adlı bir sağlık kuruluşu, "Kalp hastalığına katkıda bulunan bir faktör, yüksek kan kolesterol düzeyleridir. Pisilyum ve yulaf (beta-glukanlar içeren) gibi çözünür lif açısından zengin olan tam tahıllı tahılların düzenli olarak tüketilmesi, kan dolaşımındaki kolesterol seviyesini önemli ölçüde azaltır ve kalp hastalığını önler" açıklamasında bulu

 
Yine de besin kaynağı, kolorektal kanser ve insülin duyarlılığı gibi sağlığın diğer yönleri için büyük faydalar sağlayabilir. Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, lif açısından zengin bir kahvaltı, diyabet ve kanserden erken ölüm riskini azaltır.