Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kapsamında en sık tüketilen iki besin olan domates ve salatalık kendi başlarına pek çok sağlık sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Ancak uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre domates ve salatalığın bir arada tüketilmesi insan sağlığı açısından zararlı. Herkesin mutlaka göz atması gereken işte o detaylar 

Domatesin asidik yapısı ve salatalığın sindirimi zorlaştıran özellikleri bazı kişilerde hazımsızlık ve sindirim sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Domates ve salatalığın bir arada tüketilmesi insan vücudunda asit-baz dengesizliklerini ortaya çıkarabiliyor. Bu durum ise sindirim sisteminin düzenli çalışmasını engelliyor ve pH dengesinin bozulmasına yol açıyor. Bu sorunlar kısa vadede herhangi bir etki göstermiyor olsa da uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına dönüşebiliyor.

Beslenme uzmanları salatalık ve domatesin ayrı ayrı tüketilmesinin sağlık açısından daha faydalı olduğunu belirtiyor. Bu şekilde sindirim rahatsızlıkları da en aza indirilebiliyor.

Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay da domates ve salatalığın bir arada tüketilmesi ile ilgili uyarılarda bulunuyor. Canan Karatay domates ve salatalığın farklı sindirim sürelerine sahip oluğunun altını çizerek bir arada tüketilmemeleri gerektiğini aktardı.

Canan Karatay konuyla ilgili ''Hızlı sindirilen salatalıkla yavaş sindirilen domates bir arada yenildiğinde bağırsaklar neye uğradığını şaşırıyor. Bu durum mideyi ve bağırsakları yıpratıyor'' ifadelerini kullandı.

Bunların yanı sıra domates tüketiminin kendi başına da kontrol altında olması gerekiyor. domates aç karnına tüketildiği takdirde midede asit seviyelerini yükselterek gastrit gibi mide sorunlarını ortaya çıkarabiliyor. Ayrıca böbrek hastalarının potasyum alımını sınırlandırması gerekirken domates yüksek potasyum içeriğine sahip olduğundan riskli bir gıda olarak görülüyor.

 

 

KAYNAK:yeniakit.com