Zihinsel dayanıklılık, duygusal dayanıklılığı ifade eder yani stresle ve zorluklarla etkili bir şekilde başa çıkma kapasitesine bağlıdır. Bu durum zihinsel sağlıktan bağımsızdır, akıl hastalığı geçmişi olmayan bir kişinin ruh sağlığı hâlâ zayıf olabilir.
İşte, sizin için her gün yaptıkları 6 şey:
- DRAMALARDAN KAÇINIRLAR Zihinsel açıdan güçlü insanlar, hayatlarında dramadan kaçınmayı bir öncelik olarak görürler. Potansiyel olarak dramatik durumlarla karşı karşıya kaldıklarında bile, bunları hızla etkisiz hale getirme becerisine sahiptirler. Ayrıca gereksiz çatışmaları kışkırtmaktan veya bunlara girmekten kaçınırlar. Yani sakin bir yaklaşımı sürdürerek dramanın neden olduğu aksaklıkları en aza indirirler, bu da onların enerjilerini daha üretken ve olumlu çabalara odaklamalarını sağlar.
2. SORUMLULUK ALIYORLAR Zihinsel açıdan güçlü insanlar yaptıkları davranışlardan başkalarını sorumlu tutmazlar. Bunun yerine, kendi hatalarının sorumluluğunu alırlar ve genellikle bunları kişisel gelişim fırsatı olarak kullanırlar. Zihinsel dayanıklılığa sahip olmayan insanlar ise suçu başkalarına atmaya veya hataları için mazeret bulmaya daha yatkın olabilirler.
3. KENDİLERİNE ACIMIYORLAR Kendine acımak, zihinsel olarak güçlü insanlar tarafından bir zaman kaybı olarak kabul edilir. Zamanlarına öncelik verdikleri için talihsizlikler üzerinde durmanın hiçbir üretken amaca hizmet etmediğini düşünürler. Bu, onların sorunlarını görmezden geldikleri anlamına gelmez; tam tersine engellerle doğrudan mücadele ederler ve verimsiz bir şekilde kendilerine acımakla vakit kaybetmezler.
4. AÇIK HEDEFLER KOYARLAR Hedef belirleme, günlük olarak benimsedikleri temel bir uygulamadır. Günlük olarak küçük hedefler koymanın ve uğruna çabalanacak daha büyük, uzun vadeli hedefler koymanın öneminin farkında olurlar. Açık hedefler, zihinlerini başarıya doğru yönlendiren yol gösterici işaretlerdir ve bu bakış açısı engellerden kurtulmak için yenilikçi çözümler bulmalarına olanak tanır.
5. KENDİLERİNİ KABULLENİRLER Zihinsel açıdan güçlü insanlar hiçbir zaman kalabalığa uyum sağlama veya onun bir parçası olma ihtiyacıyla hareket etmezler. Dışarıdan onay almak yerine kişisel gelişime öncelik verirler. Odaklandıkları nokta, başkalarının görüşleri ne olursa olsun, kendilerinin en iyi versiyonu haline gelmektir. Kendilerini oldukları gibi kabul etmeleri, özgün niteliklerini güvenle benimsemelerine olanak tanır. Yani, havalı görünmekle veya toplumsal normlara uymakla ilgilenmezler.
6. YENİ ŞEYLER DENERLER Yeni şeyler denemekten korkmazlar, hatta onlar için önemli olan, hem zihne hem de bedene meydan okuyan aktiviteleri keşfetmektir. Bu fırsatlar, çok çeşitli ilgi alanlarını ve beceri düzeylerini kapsayabilir. Yeni bir hobi edinmek, sanal seminerlere katılmak veya interaktif atölye çalışmalarına katılmak gibi etkinlikler kişiyi; yeni olasılıklara, büyümeye ve zenginleştirici deneyimlere açar.
Kaynak: Mystical Raven