İnşaat sektörü, iş gücü sıkıntısının da etkisiyle hız ve verim odaklı çözümlere yöneliyor. Makineleşme sayesinde şantiyelerde verimlilik artarken projelerin daha kısa sürede tamamlanması sektörün rekabet gücünü artırıyor. Bu kapsamda değerlendirmelerde bulunarak son yıllarda özellikle şantiyelerde verimlilik ve hız odaklı bir dönüşüm yaşandığına dikkat çeken Baumit Türkiye Teknik Müdürü Meltem Bayraktar San; “İnşaat projelerinde iş süreçlerinin daha hızlı, daha verimli ve daha sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesi, yalnızca yatırımcılar için değil aynı zamanda çevresel ve toplumsal dinamikler için de önemli bir gereklilik haline geliyor” diye konuştu. 

İnşaat sektöründe otomasyona yönelim hız kazanıyor

Demografik yapının farklılaşmasıyla birlikte inşaat sektöründe nitelikli iş gücüne olan talebin giderek daha da önemli bir hale geldiğini belirten Meltem Bayraktar San; “İnşaat sektöründe çalışan yaş ortalaması giderek yükseliyor. Bu durum sektörde hem yeterli iş gücüne ulaşmayı zorlaştırıyor hem de geleneksel iş yapış yöntemlerinin sürdürülebilirliğini sorgulatıyor. İş gücünün yetersiz olduğu durumlarda projelerin zamanında tamamlanması zorlaşıyor. Bu da sektör genelinde iş süreçlerinin makineleşme ve otomasyon sistemlerine yönelmesine yol açıyor. Ayrıca, kentsel dönüşüm projelerinin hızlanması ve doğal afetlere karşı dayanıklı yapıların inşa edilmesine yönelik ihtiyaçlar, sektörün dinamizmini artıran diğer unsurlar arasında yer alıyor. Bu kapsamda inşaat süreçlerinde hız, güvenlik ve kalite unsurlarını dengelemek büyük önem taşıyor. Yüksek katlı binaların inşasından altyapı projelerine kadar pek çok alanda geleneksel yöntemler yetersiz kalırken modern çözümler devreye giriyor” ifadelerini kullandı. 

“Hız ve verim sektördeki rekabetin anahtar unsurları”

Baumit olarak sektördeki gelişmeler ışığında müşterilerine sundukları yenilikçi çözümlerle hem verimliliği artırdıklarını hem de zamandan tasarruf edilmesini sağladıklarını söyleyen Meltem Bayraktar San; “Geliştirdiğimiz inovatif ürünler, şantiyelerdeki işleri hızlandırırken aynı zamanda iş yükünü de hafifletiyor. Artık inşaat sektöründe hız, rekabetin anahtar unsurlarından biri oldu. Zamanında teslimat, müşteri memnuniyetini doğrudan etkileyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle büyük projelerde teslim tarihlerinin aşılması, maliyetleri artırarak projeleri kârsız hale getirebiliyor. Tam da bu noktada Baumit olarak sunduğumuz katma değerli çözümlerle, yüksek hızı ve verimliliği aynı anda sağlamayı hedefliyoruz. Çünkü makineleşmenin sunduğu avantajlar, aynı zamanda iş gücü maliyetlerini düşürmeye de olanak tanıyor” şeklinde konuştu. 

“Mantolama süreçlerinde yüzde 25’e varan hız avantajı sunuyoruz”

Geliştirdikleri ürün ve hizmetlerle inşaat sektörüne verimlilik odaklı çözümler getirdiklerini söyleyen Meltem Bayraktar San, sözlerini şöyle noktaladı: “Baumit olarak her bir mantolama uygulama adımı için daha hızlı, daha verimli, daha sürdürülebilir ve daha kolay uygulama imkânı tanıyarak toplam mantolama uygulama süresinde yüzde 25’e varan hız avantajı sunuyoruz. Baumit Contact ısı yalıtım plakası yapıştırma ve sıva harçlarımızdaki benzersiz yenilik Jel Teknolojisi sayesinde ısı yalıtım plakalarını hem yapıştırma hem de sıvama işlemini tek ürünle ve sıva makineleri ile çok daha hızlı uygulamak artık mümkün. Dekoratif sıva ve dış cephe boyası uygulamasını da Baumit hazır dekoratif kaplamalar sayesinde yine tek ürün ile tek katmanda ve tek seferde çok daha hızlı gerçekleştirmek mümkün. Mantolama uygulamasının tüm katmanlarının hızlanması ile toplam süreçte sağlanan yüzde 25’e varan hızlı uygulama avantajını ‘Baumit ile Daha Hızlı Mantolama’ kampanyamız ile tanıtıyoruz. Kampanyamız kapsamında projelerin hem zaman yönetiminde hem de maliyetlerinde tasarruf sağlamaya olanak tanıyan süreçlerimizi yapı sektörünün tüm paydaşlarına yönelik yıl boyunca gerçekleştireceğimiz çeşitli etkinliklerde uygulamalı olarak anlatmayı hedefliyoruz. Şirket olarak yenilikçi ve öncü yaklaşımımızla hayata geçirdiğimiz Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımız ışığında sektörün ihtiyaçlarına yönelik etkili çözümler geliştirmeyi sürdüreceğiz.”