Ölümcül koronavirüs salgını hala tüm dünya üzerindeki etkisini devam ettiriyor. İnsanların sağlığını tehdit eden virüs hasebiyle yaşamını yitiren kişi sayısı neredeyse 1 milyona ulaştı. Dünya genelinde 32,1 milyon vaka olduğu, bunların 22 milyonunun ise iyileştiği biliniyor. Koronavirüs aşısı için dünyanın dört bir yanından çalışmalara da devam ediliyor.

YÜKSEK ETKİLİ ANTİKOR

Almanya Berlin'deki Charite Hastanesi ve Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi, "yüksek derecede etkili" bir antikor bulduklarını, bu antikorla hızlı bir koruma sağlayacak bir pasif aşı çalışması yaptıklarını belirtti. Hem pozitif hem de negatif vatandaşlara uygulanabilecek olan aşı için hastalığı yenmeyi başarmış kişilerin kanından neredeyse 600 farklı antikor alınarak ayrıştırıldı ve bunlardan yüksek etki gösterenler izole edildi. Araştırmalara göre bu antikorların virüse tutunarak çoğalmasını ve hücrelere yayılmasını engellediği öğrenildi.

FARELER ÜZERİNDE DENENDİ

Araştırma projesinin koordinatörü Jakob Kreye, "Antikorlar koronavirüs bulaşının ardından verildiğinde farelerde semptomların hafif seyrettiğini gözlemledik. Koruyucu olarak kullandığımızda fareler hiç hastalığa yakalanmadı." ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DEN ŞOK ADIM: KONTROLLÜ İNSAN ENFEKSİYONU

Öte yandan İngiltere, dünyada bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Financial Times gazetesinin yazdığına göre, İngiltere hükümetinde, başkent Londra merkezli "kontrollü insan enfeksiyonu" projesinin hayata geçirilmesinin gündemde olduğu öğrenildi. 

Hükümet sözcüsü, "İnsan enfeksiyonu çalışmalarıyla Kovid-19 aşısının potansiyel gelişimi üzerinde nasıl bir iş birliği yapabileceğimizi anlamak için ortaklarla birlikte çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.

GENÇLER GÖNÜLLÜ

Hükümet sözcüsü, söz konusu tartışmaların pandemiyi erken bitirmek, virüsün tedavisine başlamak ve sınırlama ve önleme yollarını araştırma çalışmaları gerçekleştirmek üzere yaptıklarını belirtti. Koronavirüs enfekte etmek üzere şaşırtıcı bir şekilde sağlıklı birçok insanın gönüllü olduğunu belirten sözcü, gençlerin de bu projeye gönüllü olduğuna dikkat çekti. Çalışmalar Ocak ayında başlayabilir.