Goldman Sachs ve Citi, Merkez Bankası'nın enflasyon raporu sonrası yaptığı değerlendirmede faiz ve enflasyon beklentilerini paylaştı. 

Citi analistleri, Merkez Bankası'nın kasım ayına kadar faizlerde bir değişikliğe gitmeyeceğini öngörürken yıl sonu politika faizi beklentilerinin yüzde 45 olduğunu açıkladı. 

Goldman Sachs raporda enflasyonun yıl sonunda yüzde 36’ya düşeceğini öngördü.

Konuyla ilgili merak edilenleri Beykent Üniv Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ferman, CNN Türk canlı yayınında açıkladı. Murat Ferman, iki bankanın Türkiye raporunu değerlendirdi. 

Prof. Dr. Murat Ferman’ın açıklamaları şu şekilde: ​

“Piyasalardaki çalkantı nerelerden kaynaklandı? Kasımın ilk haftasına kadarki süreçte benzeri birtakım dalgalanmalara şahit olma ihtimalimiz mevcut. Japonya Merkez Bankası, faiz artırımında bulundu. Japon parasal politikaları bakımından bir devrim niteliği taşıyor. 

Faiz arbitrajı dediğimiz, piyasada Carry Trade olarak adlandırılan mekanizma Japon Merkez Bankası politikasının getirdiği bir süreç olarak devam ediyordu. Türkiye de son dönemde bundan yararlandı. Bazı kestirimler 20 milyar dolar civarında sıcak paranın bu mekanizma ile geldiğini gösteriyor.  ​

Japonya Merkez Bankası az bir miktarda da olsa uzunca süredir devam ettirdiği davranışını bozunca bundan sonrası da mı gelecek telaşı oldu. Carry Trade dediğimiz faiz arbitrajından yararlanma tercihi terse döndü, dolara talep arttı. 

Türkiye’den 3 gün içerisinde 4 milyar dolar çıktı.  

Merkez Banka’mız enflasyon tahmininde değişiklikte bulunmadı. Yurt dışı değerlendirmeler ihtiyatlı bir iyimserlik içerisinde Türkiye ekonomisinde dezenflasyon sürecinin devreye girdiğini gösteriyor. “