Ağustos ayının son günleri ile Eylül ayının ortasındaki tarihlerdeki son ödeme günü gönderilen faturaların çoğunlukla bin TL ve üstünde gelmesine ise İstanbullular tepki gösteriyor. Birçok vatandaş, gelen faturalarla soyulduklarını belirterek, faturalara itiraz ediyor. Ancak kurum itirazları işleme aldığını belirtse sonuç değişmiyor.

Yasal okuma sınırını herhangi olağanüstü bir durum olmamasına rağmen belirlenen 1 aylık süre içerisinde okumaması da faturaların kabarık gelmesine neden oluyor. Mayıs ayı olağan İSKİ Genel Kurulu'nda su birim ücretlerine yapılan yüzde 36 zam sonrasında yüzde 85'lik kesimin kullandığı aylık 15 metreküpe kadar denk gelen kullanım ücreti 32,28 TL toplam birim ücreti üzerinden hesaplanıyor.

Fakat fatura okuma gün sayısı 1 aylık dilimi aştığında aylık kullanım çoğu vatandaşın 15 metreküpün üstüne çıkarak 2'nci kademe fiyat olan 49,17 TL üzerinden hesaplanıyor. 40 günü aşan okuma gün sayısında ise aylık kullanım metreküp miktarı 31 metreküp ve üstüne geçiyor. Bu durumda da vatandaşların kullanım metreküp birim fiyatı 71,10 TL üzerinden hesaplanıyor. Kullanım miktarına göre de atık su bedelinin de eklenmesiyle ve kıyas yapılarak kesilen faturalar bin TL'nin üstüne çıkıyor.

 

 

KAYNAK:beyazgazete.com