Kastamonu topraklarına özgü olarak yerli halk tarafından yetiştirilir. Kabuk rengi yeşil ve sarıdır çoğunlukla olgunlaştıkça pembe bir hal alır. Et kısmı normal elmalara göre daha gevrektir. Aşırı sulu olduğundan bir dilim karpuzun vücuda sağladığı sıvı oranını sağlayabilir. Çekirdekleri olgun olan hüryemez elmanın tadı mayhoştur. Bazen çok ekşimsi olur. Ancak şeker hastalarının vazgeçilmez lezzetidir. İçindeki doğal şeker kandaki insülin direncini dengeler. Kış meyvesi olarak bilinene hüryemez elma farklı şehirlerde ekşi elma ya da yabani elma olarak geçer. Normalde ekşi elmalar yemyeşil olur. Ancak bu elma sarı renginde bile ekşilik var. Bol yağışın olduğu yerlerde yetişir. Bu yüzden Karadeniz'in hemen hemen her yerinde rastlanabilir. İçeriğinde yüksek oranda lif barındırır.
HÜRYEMEZ ELMANIN FAYDALARI NELERDİR?
-Vücut sağlığı için fayda sağlayan maddelerden biri lifdir. Lif sindirimin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Özellikle bağırsakları düzenler. Bağırsak fonksiyonları düzene girdikçe kişinin kilo alma riski azalır.
-Kan oksijenini artırmak için bol mineral barındırır. Potasyum, magnezyum, bakır ve çinko barındıran hüryemez elma, bu faydayı kolayca sağlar.
-Spor yapan ve kilo vermek isteyenler için ideal besinler arasında yer alır. Çünkü içeriğinde sıfır oranda yağ barındırır.
-Hücreleri yenileyen antioksidan bakımından zengin olan hüryemez elma, özellikle saç ve cilde fayda sağlar. Ciltteki hücrelerin hızla yenilenmesini destekler bu sayede daha parlak ve elastik yapıyı korur.
-Kandaki insülin direncini dengeleyerek düşmesini ya da yükselmesini engeller. Hem şeker hastaları için fayda sağlar hem de vücudun ihtiyacı olan enerjiyi verir.
-C vitamini bakımından zengin olduğundan hastalıklara karşı vücudun direncini artırır. Bağışıklığı güçlendirir.