İtalya devletine ait yayın kuruluşunda çalışan muhabirler ülkenin sağcı hükümetinin, işleri üzerindeki "boğucu kontrolünü" protesto etmek amacıyla gelecek ay greve gitmeyi planlıyor.
RAI çalışanları, yayın kuruluşunu hükümetin sözcüsü haline getirmeye yönelik siyasi girişimler de dahil bir dizi şeyden şikayetçi.
6 Mayıs'ta 24 saatlik greve gidileceğini duyuran muhabir sendikası Usigrai'ye göre, diğer sorunlar arasında personel eksikliği ve performans primleriyle ilgili bir anlaşmanın iptali de yer alıyor.
Giorgia Meloni'nin 2022'de başbakan olmasından bu yana çok sayıda üst düzey yönetici ve sunucu "hükümetin müdahalesinden" yakınarak RAI'den ayrılırken, eleştirmenler de Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri partisinin sunduğu ve hakarete yönelik cezaları arttıran yasa tasarısı hakkındaki endişelerini dile getiriyor.
RAI üzerindeki siyasi etki sorunu uzun süredir devam ediyor. Faşizm karşıtı yazar ve akademisyen Antonio Scurati'nin geçen hafta sonu bir talk-show programına katılması son anda iptal edilince doruğa çıktı.
Perşembe günü İtalya'nın faşizmden kurtuluşunun kutlandığı ulusal bayram münasebetiyle bir monolog okuyacak olan Scurati, konuşmasında Meloni'nin partisini "post-faşist geçmişini" reddetmemekle eleştirecekti. Ayrıca başbakanı tarihi yeniden yazmaya çalışmakla suçlayacaktı.
Bu konuşmayı daha sonra İtalyan gazeteleri yayımladı.
Televizyon yetkilileri ve Başbakan, Scurati'nin monologunun sansürlendiğini yalanlarken, şirket monoloğun sadece "editöryal nedenlerle" ve Scurati'nin "yüksek ücreti" sebebiyle yayına alınmadığını söyledi.
Partisinin kökleri savaş zamanı diktatörü Benito Mussolini'nin faşistlerine kadar uzanan Meloni, totalitarizmin her türlüsünü kınıyor ve faşizmden nefret ettiğini söylüyor. Ancak sık sık kendisine yapılan çağrılara rağmen kendisini "anti-faşist" diye tanımlamaktan kaçınıyor.
Birbirini izleyen hükümetler RAI'deki üst düzey görevleri sadık yandaşlarına verdi. Parlamento ve hükümetin atadığı yönetim kurulu üyeleri partiye bağlılıklarına göre seçiliyor.
Yayın kuruluşunu daha bağımsız hale getirme önerileri yıllardır tartışılıyor ancak hiçbir zaman sonuç alınamadı.
RAI muhabirlerinin daha küçük bir sendikası olan Unirai, gelecek ayki greve katılmayacağını söyledi ve bunu siyasi bir protesto diye niteledi.